Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Srdcervúci telefonát ruského vojaka, ktorý volá domov rodine: Sme obkľúčení, prehrávame, nemáme kam ujsť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CHARKOV – I keď sa ruské spravodajské služby snažia o ukrajinskom protiútoku nehovoriť, na povrch vyplával telefonát ruského vojaka, ktorý volá celý vydesený z Charkova domov otcovi. Ukrajincom sa v poslednom období podarilo získať späť veľké územie v tejto oblasti. Kremeľ označuje situáciu ako plánovaný ústup ruských jednotiek.

Ukrajinské ministerstvo obrany zverejnilo hlasový záznam telefonického hovoru medzi ruským vojakom v Charkove, ktorý volá svojej rodine a opisuje skutočné udalosti, píše Daily Beast. "Rusi prehrávajú, nemáme žiadne východisko. Všetko je zle oci," hovorí vojak. Otec je očividne zaskočený a nevie reagovať. Vojak po chvíli pokračuje: "Myslím to vážne, viete koľko už máme zranených?...Nemáme kam ujsť, nepriateľ stále postupuje." 

Otec sa nakoniec spamätá a pýta sa syna, či majú funkčné letectvo a delostrelectvo. "Útoky neboli účinne oci. V podstate sme tu obkľúčení. Neutiekli sme odtiaľto, pretože celá oblasť je zamínovaná," vysvetlil.

Zlom v konflikte

Ukrajinská rozviedka nespresnila, kedy sa jej podarilo telefonát zachytiť, ale uverejnila to z dôvodu, že "ruská špeciálna operácia", čoraz viac kolabovala. "Ruské jednotky majú problémy. Mnoho vojakov opúšťa svoje stanovištia," vyjadril sa nemenovaný americký predstavteľ po tom, ako sa Ukrajincom podarilo oslobodiť väčšinu územia v charkovskej oblasti. 

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maliarová oznámila, že ukrajinským silám sa od 6. septembra podarilo oslobodiť viac ako 300 obcí v regióne. "Toto sú overené fakty, hoci údajne ich môže byť oslobodených aj dvakrát toľko," uviedla.

Tadžikistan ako pomocná ruka? 

Predstavitelia ruskej obrany medzitým ponúkli komické vysvetlenia neúspechov, pričom cez víkend tvrdili, že ústup síl z z Charkova bol súčasťou preskupovania s cieľom rušivého manévru. Kremeľ sa tiež údajne uchyľuje k čoraz zúfalejším opatreniam. Podľa Ukrajiny sa Moskva nedávno obrátila na Tadžikistan s nádejou na nákup novej munície pre delostrelectvo a pokúsila sa naverbovať vyslúžilých vojakov.

Srdcervúci telefonát ruského vojaka,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Mykola Bielieskov, výskumník z Národného inštitútu strategických štúdií v Kyjeve, povedal, že Ukrajina má v súčasnosti pravdepodobne päťkrát viac pozemných jednotiek ako Rusko. "Kremeľ prišiel počas prvých týždňov o najlepšie časti svojej armády a zvyšok je už vyťažený a vyčerpaný," povedal Dimitri Minic, expert na ruskú armádu z Francúzskeho inštitútu medzinárodných vzťahov.

Nemajú na výber 

Viacerí ruskí zákonodarcovia začali po porážkach v Charkovskej oblasti začali vyzývať na plnú mobilizáciu. Kremeľ sa uchýlil k prehľadávaniu väzníc a dokonca začal žiadať finančnú podporu obyvateľov. Nezávislý spravodajský portál iStories informoval, že učitelia mimo Moskvy boli "požiadaní", aby sa vzdali časti svojich platov na nákup "ponožiek a spodnej bielizne" pre vojakov.

"V prvých septembrových dňoch nám na stretnutí učiteľov povedali, že každý z nás musí dobrovoľne previesť 3000 rubľov (4,8 eur) na podporu ruskej armády. Všetkým nám bolo jasné, že riaditeľka nám to musela prikázať a ani jej to nebolo príjemné. Povedala len, že sú to naši občania, naši vojaci," vyjadril svoje pohoršenie jeden z učiteľov.  
 

 

Viac o téme: Ruský vojakTelefonátUkrajinaCharkovUkrajina v krízeVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu