Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šéfovia EÚ sa musia prebrať: Ceny elektriny lámu rekordy! Katastrofa už nastala, scenáre sú temné

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

FRANKFURT/BRATISLAVA - Cena termínového kontraktu na elektrinu na burze EEX v Lipsku prvýkrát prekročila 700 eur za megawatthodinu (MWh). Za dnešok si pripísala viac ako 25 percent, pritom iba pred týždňom vystúpila nad 500 eur. K rastu ceny prispievajú obavy z obmedzenia dodávok plynu z Ruska. Súčasná cena je zhruba štrnásťnásobkom sezónneho priemeru za posledných päť rokov. Katastrofa už nastala.

Rusko v piatok oznámilo, že na konci augusta na tri dni preruší dodávky plynu Nord Streamom 1, ktorý prepravuje plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora a ktorý je pre dodávky ruského plynu do Európskej únie hlavnou trasou. Ruský štátny podnik Gazprom oznámil, že plyn od 31. augusta do 2. septembra potrubím prúdiť nebude kvôli údržbe.

Archívne VIDEO Richard Sulík o výnimkách pre Slovensko v rámci dohody EÚ o úspore plynu

Richard Sulík o výnimkách pre Slovensko v rámci dohody EÚ o úspore plynu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Katastrofa už nastala

"Katastrofa už nastala," konštatoval Thierry Bros, ktorý sa na prestížnej parížskej vysokej škole politických vied Sciences Po zaoberá medzinárodnou energetikou. "Myslím, že hlavná otázka je, kedy sa vedúci predstavitelia Európskej únie preberú," dodal.

Šéfovia EÚ sa musia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/DPA)

Jedno z doteraz najtemnejších varovaní predložil belgický premiér Alexander de Croo. Európa podľa neho môže čeliť až desiatim ťažkým zimám. To by znamenalo trvalý tlak na hlavné ekonomiky, tisíce domácností by sa tiež stretávali s problémami pri platení účtov.

Trh dáva politikom najavo, že náhradu nezaistili

Podľa českého ekonóma Lukáša Kovandu prudký nárast cien elektriny v Nemecku nad rekordných 700 eur za MWh svedčí o nepripravenosti politikov. "Cena plynu v EÚ sa tiež šplhá vyššie a vyššie závratným tempom, už skoro na 300 eur/MWh. Trh dáva politikom v EÚ najavo, že náhradu za ruské energie zatiaľ ani zďaleka nezaistili," napísal na Twitteri. 

"Winter is coming ... táto zima bude krušná, elektrina (baseload) na 2023 len za dnešok pridala 25% na 700 EUR/MWh," skonštatoval ďalší český ekonóm David Marek. "Ak sa to nezmení, bude musieť byť vládna pomoc rádovo vyššia," skonštatoval. 

Európa je v neľahkej situácii

Obavy o ekonomiku stlačili kurz eura voči doláru na najnižšiu hodnotu za 20 rokov, teda od zavedenia jednotnej európskej meny vo fyzickej podobe. Inflácia v EÚ je pritom na maxime. Európa sa nachádza v neľahkej situácii. Do oficiálneho začiatku zimnej vykurovacej sezóny zostáva len niečo vyše mesiaca. Členské štáty sa snažia naplniť zásobníky, ale sú stále silne závislé od ruského plynu a akékoľvek ďalšie obmedzenie dodávok zo strany Ruska by mohlo viesť k dodávkam energií na prídel, uviedla agentúra Bloomberg. Slovensko je podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka na zimu pripravené a plynu máme dostatok. 

Archívne VIDEO Dobré správy pre Slovensko: V zásobníkoch máme dostatok plynu na ďalšiu vykurovaciu sezónu

Dobré správy pre Slovensko: V zásobníkoch máme dostatok plynu na ďalšiu vykurovaciu sezónu (Zdroj: Topky/Maarty)

Aj ceny plynu lámu rekordy

Ceny zemného plynu v Európe pokračujú v raste. Dôvodom sú stúpajúce obavy, že nedostatok energií počas zimy tvrdo zasiahne ekonomiku regiónu. Referenčný kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci v utorok ráno na burze v Amsterdame zdražel až o 5,2 % a predával sa po 291 eura za megawatthodinu (MWh) po tom, čo v pondelok uzavrel na novom rekordnom maxime, informuje agentúra Bloomberg.

Na európskom trhu s energiami aktuálne dominujú obavy z dlhšieho zastavenia dodávok cez plynovod Nord Stream 1. Ruský koncern Gazprom v piatok (19. 8.) oznámil, že od 31. augusta do 2. septembra pre opravu turbíny úplne odstaví plynovod Nord Stream 1. Podľa expertov a politikov však existuje riziko, že plynovod by sa nemusel vrátiť do prevádzky v uvedenom termíne.

Obmedzenie dodávok tiež ohrozuje snahy európskych vlád, čo najviac naplniť zásobníky pred zimou. Nestabilita a nespoľahlivosť dodávok z Ruska zvýšili dopyt po dodávkach z iných regiónov a spôsobili prudký nárast cien energií po celom svete. Ceny plynu v Európe sa môžu dostať až na 400 eur za MWh, ak sa dodávky cez Nord Stream 1 v septembri úplne zastavia, uviedol analytik spoločnosti Energy Aspects Leon Izbicki. Situácia okolo dodávok ruského plynu do Európy sa skomplikovala, keď Rusko vo februári zaútočilo na Ukrajinu a Európska únia v odvete prijala sériu protiruských sankcií. Na trhu kvôli obmedzeným dodávkam plynu panujú obavy, či Európa dokáže v zime vyrobiť dostatok elektriny.

Viac o téme: PlynKatastrofaZdražovanieVykurovacia sezónaMegawatthodina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu