Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Počet obetí útoku islamistov na hotel sa zvýšil: Situácia je nejasná

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter)

MOGADIŠO - Počet mŕtvych po útoku džihádistov na jeden z hotelov v somálskej metropole Mogadišo sa zvýšil na 13. Podľa agentúry AFP o tom informoval veliteľ bezpečnostných zložiek Mohamed Abdikadir.

Z dostupných správ vyplýva, že na hotel Hayat v Mogadiše zaútočila v piatok večer skupina ozbrojencov z polovojenského hnutia aš-Šabáb napojeného na teroristickú sieť al-Káida. Útok sa zrejme začal aktivovaním výbušnín nastražených v autách a pokračoval prestrelkou s bezpečnostnými zložkami.

Prudká prestrelka v hoteli

Útočníci v hoteli zadržiavali desiatky ľudí, hoci podľa miestnych úradov sa mnohých - vrátane detí - podarilo vyslobodiť. Sporadickú streľbu a hlasné výbuchy bolo počuť až do skorého sobotňajšieho popoludnia, pričom sa objavili správy i o prudkej prestrelke v hoteli. Podľa agentúry AFP na mieste panuje chaos a podrobnosti o útoku sa dajú iba ťažko overiť. Somálska vláda sa k útoku zatiaľ oficiálne nevyjadrila, doplnila AFP.

Útok na somálske vládne jednotky

AFP konštatovala, že ide o najväčší útok v Mogadiše od mája, keď bol zvolený nový somálsky prezident Hasan Šajch Muhammad po mnohých mesiacoch politickej nestability. Hnutie aš-Šabáb už 15 rokov bojuje proti centrálnej vláde a vo svojom vyhlásení deklarovalo, že hotel má pod kontrolou. Medzičasom sa pred štvorposchodovým hotelom, často navštevovaným vládnymi úradníkmi i bežnými Somálčanmi, zhromaždili desiatky ľudí, aby zistili osud svojich blízkych. Začiatkom tohto týždňa Spojené štáty oznámili, že ich jednotky pri leteckom útoku v strednej a južnej časti krajiny zabili 13 bojovníkov hnutia aš-Šabáb, ktorí predtým útočili na somálske vládne jednotky.

Prezident USA Joe Biden nariadil obnovenie prítomnosti amerických vojakov v Somálsku

USA v posledných týždňoch uskutočnili viacero náletov na pozície islamistických militantov, poznamenala AFP. Prezident USA Joe Biden v máji nariadil obnovenie prítomnosti amerických vojakov v Somálsku s cieľom pomôcť miestnym orgánom v boji proti hnutiu aš-Šabáb. Zmenil tak rozhodnutie svojho predchodcu Donalda Trumpa, ktorý väčšinu amerických jednotiek zo Somálska stiahol. V posledných týždňoch bojovníci hnutia aš-Šabáb podnikli útoky i na somálsko-etiópskej hranici, čo vyvoláva obavy z možnej novej stratégie džihádistov, informovala AFP.

Viac o téme: ObeteIslamistiútok Somálsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu