Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Výsmech bežným občanom: Čelíme rekordnej inflácii, ale pozrite, o koľko sa zvýšia platy euroúradníkov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BRUSEL - Je to sen miliónov pracovníkov - automatické zvýšenie miezd, ktoré úplne kompenzuje zdražovanie. Myslíte, že to nejde? Ale áno! V Bruseli sa približne 60-tisíc úradníkov a zamestnancov EÚ môže najneskôr na prelome rokov tešiť na zvýšenie platov o približne 8,5 percenta, čo pohodlne pokryje obrovskú infláciu, s ktorou bojuje celá Európa.

Podľa ministerstva financií inflácia v tomto a v ďalšom roku dosiahne dvojciferné hodnoty (archívne video)

Podľa ministerstva financií inflácia v tomto a v ďalšom roku dosiahne dvojciferné hodnoty (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Dôvodom je, že od roku 2013 prebieha každoročná automatická aktualizácia príjmov. Vývoj miezd je spojený s infláciou, takže predstavitelia EÚ a poslanci parlamentu sa nemusia báť, že by im v dôsledku zdražovania klesla životná úroveň, píše Bild.

Základom pre výpočet je miera inflácie v Belgicku a Luxembursku. V súčasnosti sú na úrovni 9,4 percenta a 8,5 percenta. O konečnej sume sa stále diskutuje v rámci komisie EÚ. Plat sa tak už aj bez toho dobre plateným štátnym zamestnancom Únie zvýši, a to celkom automaticky a najmä bez ohľadu na to, že veľkej časti obyvateľov sa deje pravý opak. 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas svojho príhovoru poslancom Európskeho parlamentu.
Zobraziť galériu (2)
Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas svojho príhovoru poslancom Európskeho parlamentu.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

Napríklad zamestnanec na riaditeľskom poste EÚ (platový stupeň AD14) s predtým 15 590 eur za mesiac sa teraz môže tešiť na približne 16 890 eur. Rozdiel činí 1300 eur, čo je zhruba rovnako ako priemerný plat na Slovensku. To všetko uprostred krízy! "EÚ je očividne samoobsluha, pokiaľ ide o platby," okomentoval správu obchodný riaditeľ Stefan Müller (46) pre Bild. 

Viac o téme: InfláciaZvýšenie platov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu