Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Príde vám inflácia na Slovensku odstrašujúca? Skúste sa pozrieť do Turecka či na trojcifernú Venezuelu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ANKARA/CARACAS - Medziročná miera inflácie na Slovensku je najvyššia od júna 2000 a už štvrtý mesiac za sebou rastie dvojciferným tempom. Jej hodnota sa dostala už na aktuálnych 13,2 %. Mnohí už majú príliš hlboko do peňaženky, aby vôbec tieto informácie sledovali, ale jedným dychom treba povedať, že zďaleka nezažívame z tohto hľadiska to najhoršie. Stačí sa pozrieť do Južnej Ameriky či do neďalekého Turecka.

archívne video

Podľa ministerstva financií inflácia v tomto a v ďalšom roku dosiahne dvojciferné hodnoty (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Je to skutočne tak. Medziročná miera inflácie je u nás už najvyššia za posledných 22 rokov a už štvrtý mesiac len narastá. Rástli ceny takmer všetkých položiek spotrebného koša, medzimesačne naďalej najmä potraviny, pohonné hmoty a stavebné materiály zohľadnené v imputovanom nájomnom. Tempo ich rastu síce počas mája spomalilo na 2,4 % (v máji 3,8 %), ale komodity s najvýraznejším podielom v spotrebe domácností rástli naďalej pomerne dynamicky. No stále mohlo byť aj horšie. Svedčia o tom posledné správy zo zahraničia.

V Turecku zažívajú inflačné peklo

Svoje by o tom mohlo hovoriť také Turecko, ktoré môže len snívať o tom, že by malo infláciu na úrovni 13,2%. Ich úroveň inflácie je totiž ďaleko vyššia. Svedčia o tom posledné ukazovatele webu Trading Economics aj správy zo zahraničia. Turecko je totiž ďaleko pred nami a ich inflácia už dosahuje 76,62%. Tu sa to však nekončí a miestna opozícia a niektori novinári tvrdia, že číslo bolo ešte dvojnásobne vyššie! Vyvodzujú si to aj z nedávneho zvýšenia cien ropy a plynu.  

Príde vám inflácia na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: reprofoto tradingeconomics.com)

Viac o tom písal web The Guardian. Tamojší minister financií Nureddin Nebati sa pokúsil odvrátiť kritiku vládneho zaobchádzania s ekonomikou, keď minulý týždeň povedal, že spotrebiteľské ceny začnú klesať do konca roka. "Sľubujem vám a prezidentovi, že v decembri zaznamenáme pokles inflácie," povedal Nebati.

Hyperinflácia vo Venezuele

Ďalšou krajinou, ktorá je na tom ešte horšie, ako Turecko, je Venezuela. Tá sa nie v inflácii, ale v hyperinflácii topí už od obdobia dávno pred vojnou na Ukrajine, ktorá tam zrejme len mierne ovplyvnila situáciu. Hyperinflácia tam vybublala po politických konfliktoch ešte v roku 2016 a odvtedy zažíva väčšinou len nepretržitý nárast. Súčasná miera inflácie tak je neuveriteľných 167,15%.

Verte alebo nie, toto číslo vo Venezuele zrejme vítajú, keďže v apríli boli na tom s vyše 222-percentnou hyperinfláciou ešte horšie. Ide teda o medzimesačný pokles.

Astronomické čísla, aké si u nás ani nevieme predstaviť

Vo Venezuele však nejde o žiadnu novinku pokiaľ ide o dvojciferné hodnoty inflácie. Tie sa históriou krajiny ťahajú už od osemdesiatych rokov. Krajina takto pred rokom dosahovala pre nás až astronomické hodnoty inflácie na úrovni 2507,9%, čo je hodnota, ktorú si u nás nevieme ani predstaviť. Vrchol vo Venezuele zažili v roku 2018, keď hodnota dosiahla 65 374,08%.

V porovnaní so súčasným stavom teda už ide o značný pokles inflácie, aj keď na naše pomery je jej výška stále alarmujúca.

Príde vám inflácia na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: reprofoto tradingeconomics.com)

Viac o téme: InfláciaTureckoVenezuela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu