Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Reakcia na ruskú agresiu: Americká armáda zvažuje trvalé základne vo východnej Európe

Konvoj prepravujúci raketový systém Patriot na Slovensko Zobraziť galériu (3)
Konvoj prepravujúci raketový systém Patriot na Slovensko (Zdroj: TASR/Frank Molter/dpa via AP)

WASHINGTON - Tisíce amerických vojakov sú rozmiestnené v krajinách ako Poľsko, ale oficiálne len na dočasných základniach. Tie by sa čoskoro mohli stať trvalými a mohli by spôsobiť rozruch v Kremli. Najnovšie Poľsko vyhlásilo, že bude otvorené aj rozmiestneniu amerických jadrových zbraní.

Ruská agresívna vojna na Ukrajine spôsobuje zásadné otrasy v bezpečnostnej politike mnohých západných krajín. Teraz prichádza tlak zo strany USA, ktorý by mohol podkopať desaťročia zaužívané praktiky: vedenie americkej armády je za zriadenie stálych amerických základní vo východoeurópskych krajinách NATO. Odporúča sa zriadenie stálych základní, ktoré by potom mohli využívať dočasne vyslaní americkí vojaci, uviedol v Kongrese USA náčelník generálneho štábu Mark Milley. Človek si tak užíva výhody stálej vojenskej prítomnosti bez určitých nevýhod, akými sú nutnosť sťahovania rodín, ich ubytovanie a potreba škôl.

Rusko striktne odmieta trvalé rozmiestnenie bojových jednotiek NATO v krajinách východnej Európy s odvolaním sa na dohodu z 90. rokov. Od začiatku tohto roka však už americké sily výrazne rozšírili svoju vojenskú prítomnosť vo východných štátoch NATO pre konflikt na Ukrajine - pro forma však ide najmä o dočasné operácie, nie o trvalé nasadenie. Najnovšie Poľsko vyhlásilo, že bude otvorené aj rozmiestneniu amerických jadrových zbraní.

Východoeurópski partneri vrátane pobaltských štátov, Poľska a Rumunska sú "veľmi, veľmi ochotní" postaviť a zaplatiť základne pre americké jednotky, povedal Milley v utorok na vypočutí o rozpočte na obranu na nadchádzajúci fiškálny rok.

Minister obrany USA Lloyd Austin
Zobraziť galériu (3)
Minister obrany USA Lloyd Austin  (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Minister vidí rozhodnutie v NATO

S týmto sa dá dosiahnuť odstrašujúci „efekt“ stálej prítomnosti, ale samotní vojaci nemusia byť poslaní na dva - tri roky, ale môžu byť po kratších nasadeniach vymenení, povedal poslancom Milley. Minister obrany Lloyd Austin pred výborom Snemovne reprezentantov pre ozbrojené sily doplnil, že NATO je v procese skúmania toho, ako sa "zmení bezpečnostná architektúra regiónu v dohľadnej budúcnosti"

NATO
Zobraziť galériu (3)
NATO  (Zdroj: Getty Images)

Ak sa NATO rozhodne zmeniť svoju prítomnosť vo východnej Európe, potom by americká armáda určite bola jej súčasťou, povedal. Dá sa predpokladať, že to bude téma na júnovom summite NATO. Cieľom americkej vlády je riešiť obavy svojich východných partnerov, najmä tých v Pobaltí, dodal Austin.

Viac o téme: RuskoNATOPoľskoUkrajinaPobaltieStále základne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu