Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ruská jednotka bojuje o život aj bez boja: Náhly útek z Černobyľu, detinské chyby a choroby z ožiarenia

Vojaci vraj spanikárili a z kontaminovanej oblasti ušli pri prvých náznakoch choroby z ožiarenia. Zobraziť galériu (3)
Vojaci vraj spanikárili a z kontaminovanej oblasti ušli pri prvých náznakoch choroby z ožiarenia. (Zdroj: SITA/Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP/Alexander Zemlianichenko Jr)

KYJEV/PRIPIAŤ - Azda len málokto si nespomenie na najväčšiu jadrovú katastrofu, ktorá sa odohrala pred vyše 30 rokmi v ešte bývalom Sovietskom zväze. Na území Ukrajiny pri meste Pripiať došlo ku katastrofálnemu výbuchu štvrtého bloku jadrovej elektrárne Černobyľ. Množstvo radiácie, ktorá sa vtedy dostala do ovzdušia a blízkeho okolia sa aj dnes dá rôznymi prístrojmi detekovať a na mieste platia prísne predpisy. Oblasť počas prebiehajúceho konfliktu však obsadili ruské jednotky, ktoré sa však dopustili fatálnych chýb a niektorí z nich museli okamžite odísť.

archívne video

Na videu bol zachytený výbuch ropného skladu v meste Belgorod, Rusko z toho obvinilo Ukrajinu (Zdroj: YouTube/Militarnyi Videonews)

Rádioaktivita za tie roky len tak nezmizla 

O závažnom presune ruských vojsk informoval zahraničný The Guardian. To, že ruské okupačné jednotky sa začali z miesta elektrárne sťahovať preč totiž zrejme ani tak nesúviselo s bežným preskupovaním sa jednotiek, ako skôr s tým, že niektorí vojaci na mieste kopali zákopy. Pôda a blízke lesy pritom za tie roky absorbovali veľmi nezdravé množstvo radiácie. Samotná myšlienka vôbec narábať s rádioaktívnou pôdou je veľmi nebezpečná a zdraviu škodlivá. No zdá sa, že ani táto hrozba ruské vojská pred niekoľkými dňami neodradila - až dnes.

Ruská jednotka bojuje o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky, Pixabay)

Denník teraz hlási, že ruské jednotky vraj trpia podozrením na chorobou z ožiarenia. Tie sa tak z veľkej časti stiahli z odstavenej jadrovej elektrárne v Černobyle, ale vzali so sebou bližšie nešpecifikovaný počet ukrajinského služobného personálu, uviedli tamojší predstavitelia.

Veľmi pravdepodobne kopali zákopy v rádioaktívnej pôde

Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Energoatom uviedla, že stiahnutie vojakov bolo nariadené po tom, ako vojaci dostali „značné dávky“ radiácie z kopania zákopov v lese v zakázanej zóne, o čom hovorí aj jadrový dozorný orgán OSN. Danú záležitosť vyšetrujú. Les, ktorý bol kontaminovaný sa dodnes nazýva Červeným lesom, keďže za roky kontaminácie absorboval obrovské množstvo rádioaktívneho prachu.

Letecký pohľad na jadrovú elektráreň v Černobyle
Zobraziť galériu (3)
Letecký pohľad na jadrovú elektráreň v Černobyle  (Zdroj: TASR/Mykhailo Markiv /Presidential Press Service Pool Photo via AP)

Rusi spanikárili a ušli

Energoatom ešte dodal, že vojaci vraj "spanikárili pri prvom príznaku choroby“, ktorý sa "veľmi rýchlo prejavil“. Černobyľský reaktor č. 4 pritom explodoval už veľmi dávno, a to 26. apríla 1986. Katastrofu si pamätá množstvo ľudí a s radiáciou sa museli vtedy vysporiadať aj okolité štáty, no nie všetky to urobili načas, keďže vtedajšie vedenie Sovietskeho zväzu celú haváriu najskôr tajilo a neskôr zľahčovalo. O život prišli stovky ľudí a radioaktívny mrak sa šíril na západ cez celú Európu.

Ešte stále tam nejaké jednotky sú

V uzavretej zóne v okolí nefunkčnej jadrovej elektrárne v ukrajinskom Černobyli sa stále nachádzajú ruskí vojaci, uviedol v piatok ráno šéf ukrajinskej štátnej agentúry, ktorá má túto zónu na starosti.

Jevhen Kramarenko z uvedenej agentúry v štátnej televízii potvrdil, že ruské sily, ktoré v prvý deň invázie – 24. februára –  prevzali kontrolu nad Černobyľom, sa síce už stiahli z areálu elektrárne, avšak ich prítomnosť bola spozorovaná v jej okolí.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) však tvrdenie ukrajinských činiteľov nebola schopná nezávisle overiť a požiadala ich o poskytnutie ďalších informácií. Uzavretá zóna vznikla okolo elektrárne v Černobyli krátko po tom, čo explózia reaktora spôsobila v roku 1986 najhoršiu jadrovú katastrofu na svete.

Rusom sa vysmial aj šéf cestovky v Černobyle

Yaroslav Yemelianenko je šéfom cestovej kancelárie Chernobyl Tour, ktorá pravidelne podniká pre záujemcov zájazdy do tamojších oblastí, ktoré však pre vysokú radiáciu nie sú všetkým prístupné. Po najnovších správach o Rusoch sa im dokonca vysmial. "Ďalšiu množstvo ožiarených ruských teroristov, ktorí obsadili Černobyľskú zónu, dnes priviezli do bieloruského centra radiačnej medicíny v Gomeli. Načo bolo dobré kopať zákopy v Červenom lese, idioti? Teraz s týmto prežijete zvyšok svojho krátkeho života," adresoval pomerné ostré slová okupantom šéf cestovky.

 

Чергову партію опромінених радиацією російських терористів, що захопили Чорнобильську зону, сьогодні привезли в...

Posted by Yaroslav Yemelianenko on Wednesday, March 30, 2022

"Existujú isté pravidlá a pokyny počas prechádzania týmto územím. Je povinné ich dodržiavať, pretože žiarenie je fyzika - funguje bez ohľadu na politický status alebo iné prekáračky. Ak by ste mali aspoň minimálnu inteligenciu u velenia alebo u vojakov, týmto následkom sa dalo ľahko vyhnúť. Krajina opíc," doplnil ešte ďalšiu ostrú vetu Yemelianenko.

Odchod do Bieloruska s rukojemníkmi?

Fanúšikovská stránka Černobyľu dokonca na sociálnej sieti Facebook zverejnila zatiaľ neoverenú informáciu o tom, že Rusi mali pri svojom odchode so sebou zobrať aj niekoľko rukojemníkov. Malo ísť o príslušníkov Národnej gardy Ukrajiny a skončiť mali v Bielorusku na neznámom mieste.

 

Potvrdené! ☢️ 🟢 Dňa 31. marca 2022 opustili ruské vojenské jednotky Černobyľskú jadrovú elektráreň. Prístupové cesty do...

Posted by Černobyľ on Friday, April 1, 2022
Viac o téme: VojaciRadioaktivitaRuskoČernobyľKonflikt na UkrajineČervený les
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu