Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

VOJNA na Ukrajine Deň tridsiaty piaty (30. marec 2022)

Výbuch v ruskom meste Belgorod neďaleko ukrajinských hraníc Zobraziť galériu (13)
Výbuch v ruskom meste Belgorod neďaleko ukrajinských hraníc (Zdroj: repro foto Twitter/NEXTA)

KYJEV - Vojna na Ukrajine pokračuje a ruské rakety stále zasahujú civilné ciele. Včerajšie rokovania v Turecku medzi oboma stranami však priniesli prvé ovocie. Jedna aj druhá strana poľavila zo svojich požiadaviek a tak sa Rusko aj Ukrajina priblížili k vyriešeniu konfliktu. Utrpenie na východ od našich hraníc však stále pretrváva. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok večer vyhlásil, že najnovšie kolo mierových rokovaní medzi Kyjevom a Moskvou prinieslo isté "pozitívne" signály, ktoré však neznamenajú ukončenie ruskej vojenskej agresie. Situáciu aj dnes sledujeme online.

  • Kyjev poprel správu WSJ o podozrení na otravu počas mierových rokovaní.
  • Ukrajinský minister vnútra Monastyrskyj: Irpiň bol oslobodený.
  • Peskov: Rusko by jadrové zbrane použilo iba v prípade ohrozenia vlastnej krajiny.
  • Rusko a Ukrajina rokovali v Turecku.
  • Doneck oznámil, že možno zváži pripojenie k Rusku. 

Naživo z Ukrajiny

 


Obyvatelia ruského mesta Belgorod hlásili včera večer výbuch pri dedine Okťabrskij

Obyvatelia ruského mesta Belgorod hlásili včera večer výbuch pri dedine Okťabrskij. (Zdroj: YouTube/Ukrainian Military YouTube)


ONLINE

21:54 Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó tvrdí, že Kyjev chce ovplyvniť nedeľňajšie parlamentné voľby, avšak jeho ukrajinský rezortný partner Dmitro Kuleba to poprel.

21:52 Slovinský premiér Janez Janša v stredu uviedol, že podporuje poskytnutie systémov protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine. Informovala o tom americká televízia CNN. "Áno, podporujem to, pretože to je vybavenie, ktoré Ukrajina potrebuje najviac," povedal Janša v rozhovore s novinárkou a moderátorkou CNN Becky Andersonovou.

21:25 31. marca od 10:00 vyhlasuje Rusko "tichý režim" pre evakuáciu civilistov a cudzích občanov z Mariupolu do Záporožia. Informovalo o tom ministerstvo obrany. 

21:24 USA poskytnú Ukrajine ďalších 500 miliónov dolárov na pomoc. Peniaze budú priamou rozpočtovou pomocou pre ukrajinskú vládu.

21:22 Ukrajina považuje ruského oligarchu Romana Abramoviča za efektívneho sprostredkovateľa medzi Ukrajinou a Ruskom, ktorý pomáha predchádzať nedorozumeniam medzi oboma stranami. Uviedol to v stredu poradca ukrajinského prezidenta a člen ukrajinskej delegácie vyjednávačov Mychajlo Podoľak.

20:50 Podľa Kirilla Timošenka, zástupcu vedúceho Kancelárie prezidenta republiky Ukrajiny sa 30. marca mohlo 1530 obyvateľov Mariupolu a obyvateľov osád v regióne Záporožia evakuovať vlastnou dopravou.

20:41 Dve zo štyroch ruských lietadiel, ktoré 2. marca narušili švédsky vzdušný priestor neďaleko ostrova Gotland, niesli jadrové zbrane. V stredu o tom informovala švédska spravodajská stanica TV4 Nyheterna, podľa ktorej išlo zrejme o úmyselný čin s cieľom zastrašiť Švédsko.

20:33 Americký prezident Joe Biden a jeho ukrajinský náprotivok Volodymyr Zelenskyj v stredu prostredníctvom telefónu hovorili o dodatočnej pomoci, ktorú Spojené štáty Ukrajine poskytnú, o sankciách i mierových rokovaniach medzi Ruskom a Ukrajinou.

Lídri podľa Bieleho domu hovorili nepretržitom úsilí Spojených štátov splniť bezpečnostné požiadavky Ukrajiny, i spoločnom úsilí USA a ich spojencov a partnerov v súvislostí s určením ďalších schopností, ktoré by pomohli ukrajinskej armáda brániť svoju krajinu.

20:23 V meste Mykolajiv na juhu Ukrajiny zahynulo od začiatku ruskej vojenskej invázie približne 80 civilistov a ďalších 450 utrpelo zranenia. Oznámil to v stredu tamojší starosta Oleksandr Senkevyč. 

19:50 Dnipro utrpelo raketový útok. Úrady zatiaľ nezverejnili, čo bolo cieľom.

19:27 Ukrajinská armáda zostrelila 3 ruské stíhačky a neozbrojené lietadlo nad východnou Charkovskou oblasťou. Informovalo o tom ukrajinské velenie východného letectva.

19:25 Olena Zelenská, manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, v rozhovore pre nemecký týždenník Die Zeit povedala, že sa cíti ako "zlom akčnom filme". Takisto však vyjadrila presvedčenie, že Ukrajina v konflikte s Ruskom zvíťazí. 

18:44 Zelenskyj a Biden mali telefonický rozhovor, v ktorom diskutovali o podpore obrany, novom balíku posilnených sankcií, makrofinančnej a humanitárnej pomoci.

18:32 Britský premiér Boris Johnson v stredu oznámil, že západné krajiny by nemali sankcie zavedené voči Rusku zrušiť dovtedy, kým sa z Ukrajiny nestiahnu všetci ruskí vojaci. Prímerie podľa Johnsona nebude stačiť a krajiny skupiny G7 by mali sankcie "zintenzívňovať", až kým Ukrajinu neopustí posledný z ruských vojakov.

Britský premiér Boris Johnson
Zobraziť galériu (13)
Britský premiér Boris Johnson  (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

"Určite si nemyslím, že by ste mohli od krajín G7 očakávať zrušenie sankcií len preto, že na Ukrajine je prímerie," povedal premiér, ktorého vyjadrenia zaznamenala na svojej webovej stránke stanica Sky News. Takéto kroky by podľa Johnsona vyhovovali ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

18:24 Charkov chráni slávnu pamiatku pred zničením ruskými útočníkmi.

18:20 Mesto Irpiň po oslobodení od útočníkov. 

17:59 Vedúci ruskej vyjednávacej delegácie Vladimir Medinskij v stredu uviedol, že Ukrajina vyjadrila ochotu splniť základné požiadavky Moskvy. Zároveň však povedal, že pozícia Ruska v súvislosti s Donbasom a anexiou Krymského polostrova ostáva nezmenená. 

17:23 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vyzval Nórsko, ktoré je druhým najväčším dodávateľom plynu do Európy po Rusku, aby dodalo viac surovín do jeho krajiny, ale aj štátov Európskej únie. Okrem toho žiadal, aby Oslo poskytlo jeho armáde systém protivzdušnej obrany a protilodné rakety. 

16:36 Referendum o bezpečnostnej dohode je možné len vtedy, ak ruské jednotky opustia Ukrajinu. Informoval o tom poradca Mykhailo Podolyak. 

16:14 Od začiatku ruskej invázie z 24. februára utiekli z Ukrajiny už dva milióny detí, oznámil v stredu Detský fond OSN (UNICEF). Informovala o tom spravodajská stanica Sky News. UNICEF tiež uvádza, že ďalších 2,5 milióna detí je v súčasnosti vnútorne vysídlených v rámci krajiny.

"Keďže počet detí utekajúcich zo svojich domovov neustále stúpa, musíme mať na pamäti, že každé z nich potrebuje ochranu, vzdelanie, bezpečnosť a podporu," uviedla výkonná riaditeľka UNICEF-u Catherine Russellová.

15:51 Ruská armáda informovala v stredu o novej sérii útokov na ukrajinské sklady zbraní a palív. Správu priniesla tlačová agentúra AP.

Hovorca ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov v stredu oznámil, že armáda použila zo vzduchu odpaľované strely s plochou dráhou letu, ktoré majú dlhý dolet, a cielila nimi na sklady palív v mestách Starokosťantyniv a Chmeľnyckyj v strednej časti Ukrajiny. Konašenkov v oznámení uviedol, že ruské sily zasiahli aj sídlo ukrajinských špeciálnych síl v meste Bereznehuvate v južnej Mykolajivskej oblasti.

15:26 Spojené kráľovstvo nie je pripravené poskytnúť Ukrajine bezpečnostné záruky. Podpredseda vlády Dominic Raab povedal, že jeho krajina nie je pripravená stať sa garantom nezávislosti Ukrajiny v rámci Kyjevom navrhovanej mierovej dohody s Moskvou. "Ukrajina nie je členom NATO," povedal.

15:25 V Irpine zomrelo 300 civilistov. Informoval o tom starosta. 

15:02 Ukrajina pripísala zodpovednosť za míny plávajúce pri pobreží Čierneho mora Rusku. Podľa ministerstva zahraničných vecí v Kyjeve totiž Ukrajine nepatria, informovala v stredu agentúra DPA. "Zistilo sa, že tieto námorné míny neboli k začiatku roku 2022 zaregistrované v námorných silách Ukrajiny," uviedol tamojší rezort diplomacie. Podľa Kyjeva ide o míny, ktoré Rusko ukoristilo v Sevastopole v roku 2014, keď anektovalo Krymský polostrov.

15:01 Nemecký kancelár Olaf Scholz v telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským povedal, že Nemecko je v zásade pripravené byť garantom bezpečnosti Ukrajiny. Uviedol to v stredu na pravidelnej tlačovej konferencii v Berlíne hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit.  Scholz v rozhovore so Zelenským naznačil "všeobecnú ochotu" Berlína byť garantom bezpečnosti Ukrajiny, ktorá sa od 24. februára musí brániť pred inváziou ruskej armády.

14:37 Taliansko je ochotné byť jedným z garantov prípadnej mierovej dohody medzi Ukrajinou a Ruskom, ktorá bude obsahovať klauzulu o neutralite, vyhlásil v stredu taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio. 

14:25 Ruské jednotky pri ostreľovaní juhoukrajinského prístavného mesta Mariupol zasiahli aj objekt využívaný Medzinárodným výborom Červeného kríža (MVČK). Prostredníctvom správy zverejnenej na sieti Telegram o tom v stredu informovala splnomocnenkyňa pre ľudské práva pri ukrajinskom parlamente Ľudmyla Denisovová.

"Nepriateľské lietadlá a delostrelectvo strieľali na budovu označenú červeným krížom na bielom pozadí, čo naznačuje prítomnosť zranených osôb alebo civilného alebo humanitárneho nákladu," uvádza sa vo vyhlásení.

13:45 Kremeľ v stredu privítal skutočnosť, že Ukrajina predložila svoje požiadavky týkajúce sa ukončenia vojny písomne, avšak zároveň dodal, že mierové rokovania zatiaľ náznaky prelomu nepriniesli. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov sa tak vyjadril po tom, čo sa v utorok v tureckom Istanbule konalo ďalšie kolo rozhovorov medzi zástupcami z Kyjeva a Moskvy. 

 V Turecku sa v utorok dopoludnia začalo ďalšie kolo mierových rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom
Zobraziť galériu (13)
V Turecku sa v utorok dopoludnia začalo ďalšie kolo mierových rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom  (Zdroj: TASR/Turkish Presidency via AP)

"Nemôžeme konštatovať, že by došlo k niečomu príliš sľubnému alebo k nejakému prelomu," povedal Peskov novinárom. "Ešte je potrebnej mnoho práce," dodal. Okrem toho poznamenal, že Rusko sa "dôsledne vyhýba vyhláseniam k záležitostiam", o ktorých sa diskutuje na rozhovoroch, pretože rokovania by podľa neho "mali prebiehať v tichosti".

13:15 Rusko a Čína sú na čele hnutia smerujúceho k spravodlivejšiemu svetovému poriadku. Vyhlásil to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov pred stredajším stretnutím so šéfom čínskej diplomacie Wang Im.

Sergej Lavrov
Zobraziť galériu (13)
Sergej Lavrov  (Zdroj: SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

13:00 OSN poverila v stredu troch odborníkov na ľudské práva vyšetrovaním možných vojnových zločinov a iných porušení medzinárodného práva zo strany ruských vojakov na Ukrajine. Nezávislá komisia, ktorú vedie 71-ročný nórsky sudca Erik Mose, má od OSN mandát "vyšetriť všetky hlásené porušenia ľudských práv a medzinárodného humanitárneho práva a ostatné súvisiace zločiny spáchané počas agresie Ruskej federáciu voči Ukrajine", píše sa vo vyhlásení OSN. Mose bol v rokoch 2003 - 2007 predsedom Trestného tribunálu OSN pre Rwandu (ICTR).

12:30 Najmenej jedného mŕtveho si vyžiadalo ťažké ostreľovanie obytných štvrtí v meste Lysyčansk na východe Ukrajiny ruským delostrelectvom. Uviedol to dnes gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. "Mnoho budov sa zrútilo. Záchranári sa snažia zachrániť ľudí, ktorí sú stále nažive," uviedol gubernátor. Neskôr upresnil, že hasiči z trosiek vyslobodili jedno mŕtve telo a 13 ľudí zachránili, prehľadávanie ruín pokračuje.

11:55 Skazu juhukrajinského Mariupolu ukazujú najnovšie satelitné snímky americkej súkromnej spoločnosti Maxar Technologies, na ktorých je aj zdevastované divadlo, so zemou vyrovnané obytné domy či pozície ruských vojakov. Komunikácia s ľuďmi v meste, ktoré v posledných týždňoch čelia drvivej ruskej ofenzíve, v podstate neexistuje, satelitné snímky sú tak prvou vizuálnou aktualizáciou za posledné dni, píše server CNN.

Snímky mesta Mariupol pred a po ruskej invázii
Zobraziť galériu (13)
Snímky mesta Mariupol pred a po ruskej invázii  (Zdroj: SITA/Maxar Technologies via AP)

Snímky mesta Mariupol pred a po ruskej invázii
Zobraziť galériu (13)
Snímky mesta Mariupol pred a po ruskej invázii  (Zdroj: SITA/Maxar Technologies via AP)

11:42 Predstavitelia juhoukrajinského mesta Mariupol obkľúčené ruskými silami v stredu odsúdili nútenú evakuáciu zamestnancov a klientiek jednej z tamojších pôrodníc do Ruska. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. "Viac ako 70 ľudí - žien a zdravotnícky personál z pôrodnice č. 2 v štvrti Livoberežnyj - násilím odviedli okupanti," uviedol úrad primátora Mariupola na účte v aplikácii Telegram.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP/Evgeniy Maloletka)

11:29 Ukrajinu od začiatku ruskej invázie 24. februára opustili už viac ako štyri milióny obyvateľov. V stredu to v najnovšej správe uviedla Organizácia Spojených národov (OSN), podľa ktorej na Slovensko zatiaľ prišlo 281.172 utečencov z Ukrajiny. 

11:13 V černobyľskej jadrovej elektrárni by mohla vybuchnúť munícia, varovala v stredu ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Černobyľ krátko po začiatku invázie na Ukrajinu obsadila ruská armáda, pričom Rusko vyhlásilo, že úroveň radiácie je v norme a že jeho kroky zabránili možným "jadrovým provokáciám" zo strany ukrajinských nacionalistov.

10:58 Ruské sily 30. marca 180-krát odpálili Charkovskú oblasť viacnásobnými raketovými systémami Grad. Rusi tiež ostreľovali oblasť delostrelectvom a mínometmi, pričom podľa guvernéra Oleha Synehubova poškodili obytné budovy a civilnú infraštruktúru.

10:45 Ukrajinská armáda vytvorila legionársku jednotku Sloboda Rusku. Hlásia sa do nej ruskí občania a ruskí vojaci, ktorí upadli na Ukrajine do zajatia a "rozhodli sa bojovať na ukrajinskej strane proti diktátorskému režimu Vladimira Putina", uviedol dnes ukrajinský server Dumskaja. Na svojom webe tiež zverejnil vyhlásenie ruského dôstojníka a vojaka, ktorí sa medzi legionárov prihlásili.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu