Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Putinova nočná mora: Za Ukrajinu bojuje najlepší ostreľovač sveta! Na pomoc prichádzajú aj ďalší bojovníci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

KYJEV - Na strane Ukrajiny je prakticky celý svet, aj vojensky. Dvadsaťtisíc dobrovoľníkov z 52 krajín už kontaktovalo ukrajinskú vládu a uviedlo, že ju chcú brániť pred Putinovými vojakmi. Jedným z nich je aj najnebezpečnejší ostreľovač na svete. Potvrdil to ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba (40).

Strelec, známy pod prezývkou "Wali", bojoval za kanadskú armádu v kráľovskom kanadskom 22. pluku v Iraku a Afganistane. Svetoznámym sa stal v roku 2017, keď zastrelil bojovníka z teroristickej organizácie Daeš zo vzdialenosti 3450 metrov. Bol to svetový rekord pre najdlhší výstrel z pušky McMillan Tac-50. Štyridsaťročný muž vysvetlil svoje motívy priateľom. "Je to ako byť hasičom, ktorý počuje zvonenie alarmu." 

Minulý týždeň pracoval v kancelárii ako počítačový programátor, teraz sa pripravuje na boj na tajnom mieste na Ukrajine, povedal kanadskej CBC. Manželka ho nerada púšťala, no nakoniec pochopila, že byť doma by pre neho bolo ako byť vo väzení.

Pomôcť chcú aj ďalší Kanaďania

Podľa ukrajinskej zahraničnej légie pre územnú obranu Ukrajiny sa na Ukrajinu údajne vydalo celkovo 550 Kanaďanov. Je ich toľko, že v zámorí bol dokonca zriadený samostatný prápor s javorovými vlajkovými bojovníkmi, uvádzajú noviny National Post s odvolaním sa na vojenské kruhy v Kyjeve.

Potenciálni vojaci sa zhromaždili v ukrajinskom hlavnom meste spolu s bojovníkmi z celého sveta, ktorí chcú bojovať proti ruským útočníkom. Príslušníci novovzniknutej cudzineckej légie boli združení v skupinách podľa krajiny pôvodu, aby sa predišlo jazykovým bariéram.

Podľa kanadského poslanca je dojímavé, "že toľko kanadských bývalých vojenských dôstojníkov prichádza a chápe, že ruská dobyvačná vojna je jednoducho zásadne nesprávna". "A tiež vedia, že to nie je len vojna za demokraciu so 44 miliónmi obyvateľov, ale aj boj za našu západnú slobodu!"

Pred bojmi na ukrajinských frontoch budú regrúti preverení a absolvujú výcvik v Poľsku, uviedli zdroje. Vláda v metropole Ottawa sa však od kanadských bojovníkov na Ukrajine dištancuje. Vicepremiérka Chrystia Freelandová (53) dokonca pohrozila vážnymi následkami. 

Veľa pomocníkov pri obrane Ukrajiny prichádza aj z USA. Čoskoro je na ceste do Európy napríklad vojnový veterán Cody Heard (28) z Little Rock v Arkansase. "Premýšľal som o svojich vlastných deťoch. Rozmýšľal som, čo keby som bol v tejto pozícii, chcel by som, aby nám niekto prišiel pomôcť? Určite áno!" povedal pre New York Post.  Cez víkend chce so skupinou ďalších bývalých vojakov odletieť do východnej Európy.

Viac o téme: OstreľovačRuskoUSAUkrajinaWali
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu