Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Veriaci sa nechali ukrižovať aj napriek odporu vrchnosti

(Zdroj: SITA)

SAN FERNANDO/SAN PEDRO CUTUD - Desiatky filipínskych stúpencov Rímskokatolíckej cirkvi sa na Veľký piatok na rôznych miestach krajiny nechali ukrižovať, a to aj napriek výzvam zo strany cirkevných hodnostárov, aby s týmto každoročným obradom prestali.

Najväčšia pozornosť svetových médií sa sústredila do troch obcí neďaleko San Fernanda, hlavného mesta provincie Pampanga na severe Filipín, kde sa nechalo ukrižovať okolo 30 mužov. V susednej provincii sa na podobný skutok odhodlalo päť veriacich vrátane jednej ženy.

Práve prílišný záujem médií je hlavným dôvodom, prečo cirkevné autority s podobnými praktikami nesúhlasia. Sanfernandský arcibiskup Paciano B. Aniceto v stredu veriacich vyzval, aby nezneužívali Veľkú noc na "robenie cirkusu". Fernando Mamangon, jeden z veriacich, ktorí sa v San Fernande v piatok nechali pribiť na kríž, má na vec iný názor: "Začínal som sa pribíjať na kríž v roku 1995, keď môj najstarší syn ochorel a takmer zomrel," zveril sa novinárom. Najstarší syn sa už síce vyliečil, ale teraz je chorý ten najmladší. "Budem v tom pokračovať, až kým sa môj syn Alex nevylieči."

Mamangon sa tento rok nechal pribiť na kríž už trinásty krát. Jeho otec to urobil pätnásťkrát. "Po tom, čo sa pribijem na kríž, sa cítim ako úplne nový človek, ako keby som sa zbavil všetkých hriechov," hovorí 37-ročný Filipínčan.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu