Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Telo francúzskeho dobrodruha sa zatiaľ nenašlo: Portugalské námorné sily vyvrátili správu o jeho nájdení

(Zdroj: Facebook/Jean-Jacques Savin)

LISABON - Telo 75-ročného francúzskeho dobrodruha Jeana-Jacqua Savina, ktorý sa pokúsil preveslovať cez Atlantický oceán, sa nenašlo. Portugalské námorné sily to oznámili v nedeľu – deň po tom, čo jeho podporný tím vyhlásil, že bol nájdený mŕtvy v člne. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra AFP.

"Pátranie sa skončilo na konci včerajšieho dňa (soboty) bez toho, aby sme našli obeť," uvádza sa vo vyhlásení námorných síl, ktoré po Savinovi pátrali.

Hovorca námorných síl na otázku agentúry AFP odpovedal, že tím mal počas záchrannej operácie "silné dôvody na presvedčenie, že telo môže byť vnútri" kajuty Savinovho plavidla nazvaného Audacieux (Smelosť).

Nastal tam zmätok, viac nevieme

Člen Savinovho podporného tímu pre AFP uviedol: "Nastal tam určitý zmätok, ktorý sa v súčasnosti pokúšame vyjasniť. Viac nevieme." "Čakáme na informácie od portugalských úradov," dodal.

Oznámenie námorných síl však protirečilo sobotnému odkazu od podporného tímu, ktorý pomáhal Savinovi pri jeho pokuse preveslovať na člne cez Atlantik.

Tento tím uviedol, že portugalská pobrežná stráž v piatok lokalizovala Savinov prevrátený čln pri pobreží portugalského súostrovia Azory a že v sobotu našiel potápač Savinovo telo vnútri kajuty.

Kontakt s ním stratili už vo štvrtok

Jean-Jacques Savin, vášnivý triatlonista, sa vydal na plavbu z južného cípu Portugalska 1. januára. Dúfal, že na veslovom člne sa dostane až do Karibiku. Jeho plavidlo bolo dlhé osem metrov a široké 1,7 metra, veslá sa nachádzali uprostred.

Kontakt so Savinom však tím stratil v noci zo štvrtka na piatok, keď aktivoval dva núdzové majáky.

Viac o téme: DobrodruhPortugalskoAtlantický oceánJean-Jacques Savin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu