Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Predstaviteľ Talibanu: V Afganistane nebude demokratická vláda, exprezident sa chce vrátiť domov

Taliban Zobraziť galériu (3)
Taliban (Zdroj: profimedia.sk)

KÁBUL - V Afganistane nebude demokratická vláda. Krajinu bude spravovať vládna rada a súčasný vodca Talibanu Hajbatulláh Áchúndzáda bude stáť na čele vedenia krajiny. V stredu to pre agentúru Reuters uviedol vysokopostavený člen hnutia Taliban Vahídulláh Hášimí.

"Nebude žiaden demokratický systém, pretože ten nemá v našej krajine žiaden základ... Nebudeme debatovať o tom, aký politický systém by sme mali v Afganistane zaviesť, pretože je to jasné. Je to (islamské) právo šaría," uviedol Hášimí, podľa ktorého by sa vedenie Talibanu malo neskôr tento týždeň stretnúť a rokovať o otázkach riadenia štátu.

Bojovníci Talibanu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

Systém vlády, ktorý Hášimí načrtol, by tak mal byť podobný systému počas vlády Talibanu Afganistane v rokoch 1996 – 2001, ktorú ukončila americká invázia. Vtedajší vodca Talibanu mulla Muhammad Umar sa držal v úzadí a každodenný chod prenechal na vládnu radu.

Bojovníci Talibanu v nedeľu prekvapujúco ľahko obsadili afganské hlavné mesto Kábul a zosadili vládu, dve desaťročia vojensky podporovanú Spojenými štátmi a NATO. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol z krajiny.

Afganský exprezident podporuje rozhovory s Talibanom, chce sa vrátiť domov

Bývalý afganský prezident Ašraf Ghaní v stredu uviedol, že podporuje rozhovory medzi hnutím Taliban a bývalými najvyššími vládnymi predstaviteľmi. Podľa svojich slov rokuje o svojom návrate domov po tom, ako našiel útočisko v Spojených arabských emirátoch (SAE).

"Podporujem vládnu iniciatívu prebiehajúcich rokovaní Abdulláha Abdulláha a bývalého prezidenta Hámida Karzaja. Želám si úspech tohto procesu," uviedol Ghaní vo videospráve. Bolo to jeho prvé vystúpenie po nedeľňajšom úteku z krajiny do SAE, keď metropolu Kábul obsadil Taliban, poznamenala agentúra AFP.

Ašraf Ghaní
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Fabrice Coffrini/pool photo via AP, File)

"Zatiaľ som v emirátoch, aby sa zastavilo krviprelievanie a chaos," pokračoval exprezident s tým, že "nemá v úmysle" zostať v exile. "Aktuálne rokujem o návrate do Afganistanu," doplnil. Vedúci predstavitelia Talibanu predtým uviedli, že "udelili milosť všetkým bývalým vládnym predstaviteľom", dodala AFP s odvolaním sa na americkú spoločnosť SITE Intelligence Group, ktorá monitoruje aktivity džihádistov na internete.

Ako predtým informovala agentúra DPA s odvolaním sa na zábery zverejnené na Twitteri, zástupcovia Talibanu sa stretli v stredu s predstaviteľmi ďalších politických síl Afganistanu. Zábery zachytávajú Karzaja s lídrom afganskej Najvyššej rady pre národné zmierenie (HCNR) Abdulláhom Abdulláhom na stretnutí s Anásom Hakkáním – vysokopostaveným predstaviteľom Talibanu a jedným z lídrov Skupiny Hakkáníovcov. Stretnutie sa podľa miestnych médií uskutočnilo v Abdulláhovom dome v Kábule.

Obsah rozhovoru nie je známy. Hovorca Talibanu nedávno na tlačovej konferencii oznámil, že toto hnutie sa chce podeliť o moc s inými politickými zložkami.

Viac o téme: VojnaDemokraciaAfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu