Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prípad výbuchu v Bejrúte sa musí vyšetriť: Obvinenie ministrov, padať budú veľké hlavy

Pátracie akcie po preživších po mohutnom výbuchu v prístave metropoly Bejrút
Pátracie akcie po preživších po mohutnom výbuchu v prístave metropoly Bejrút (Zdroj: SITA/AP/Hassan Ammar)

BEJRÚT - Sudca Tárik Bitar, ktorý vyšetruje minuloročný mohutný výbuch v bejrútskom prístave, si predvolal na výsluch odchádzajúceho libanonského premiéra Hassána Dijába a plánuje vzniesť obvinenia voči viacerým bývalým ministrom. Novinárom to v piatok povedal samotný Bitar, informovala agentúra AFP.

Bitar priblížil, že plánuje vzniesť obvinenia voči bývalému ministrovi financií Alímu Hasanovi Chalílovi, exministrom verejných prác Júsifovi Fenianosovi a Gházímu Zajtarovi a exministrovi vnútra Núhadovi Mašnúkovi. Okrem obvinení z "nedbanlivosti" ministrom podľa Bitara hrozia aj vážnejšie obvinenia, keďže "neprijali potrebné opatrenia, aby predišli riziku výbuchu".

Ako pripomína AFP, Bitarov predchodca Fádí Sawwán už vlani obvinil Dijába, Chalíla, Fenianosa aj Zajtara z nedbanlivosti v súvislosti s výbuchom, pri ktorom zahynuli stovky ľudí. Najvyšší súd však na podnet Chalíla a Zajtara - ktorí argumentovali, že obvinenie poslancov musí najprv schváliť parlament -, Sawwána odvolal a nahradil ho Bitarom.

Sudca Bitar podľa vlastných slov požiadal parlament, aby súčasných poslancov - Chalíla, Zajtara a Mašnúka - zbavil imunity. Chalíl a Zajtar v piatkovom vyhlásení uviedli, že sú "pripravení okamžite...predstúpiť pred (Bitara)" a pomôcť "pri odhalení pravdy a vyvodení zodpovednosti za tento zločin".

Sudca Bitar ďalej uviedol, že plánuje obviniť aj viacero bývalých vysokopostavených príslušníkov armády vrátane niekdajšieho veliteľa Jeana Kahwádžího. Bitar zároveň podľa vlastných slov požiadal odchádzajúceho ministra vnútra o povolenie vzniesť obvinenie voči riaditeľovi libanonskej tajnej služby Abbásovi Ibráhímovi.

Dijáb v roku 2019 nahradil trojnásobného libanonského premiéra Saada Harírího. Dijábova však vláda odstúpila po výbuchu v bejrútskom prístave v auguste minulého roka. Harírí dostal v októbri 2020 za úlohu zostaviť vládu, proces však naťahuje nekonečné dohadovanie medzi hlavnými vládnúcimi stranami, komentuje agentúra AP.

Pri výbuchu, ktorý vlani 4. augusta zničil prístav v Bejrúte a veľkú časť libanonského hlavného mesta, zomrelo viac ako 200 ľudí a viac ako 6500 ich bolo zranených. V dôsledku tejto explózie sa bez strechy nad hlavou ocitlo okolo 300.000 ľudí. Explózia spôsobila materiálne škody v odhadovanej výške 10 až 15 miliárd dolárov.

Viac o téme: VýbuchSudcaMinistriObvinenie Bejrút
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu