Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Šéf diplomacie Kuleba: Ukrajina je proti obnoveniu summitov EÚ-Rusko, považuje to za nebezpečnú odchýlku

Dmytro Kuleba
Dmytro Kuleba (Zdroj: TASR/Fabrizio Bensch/Pool via AP)

BRUSEL - Ukrajina považuje iniciatívy za obnovenie konania summitov medzi Európskou úniou a Ruskom za nebezpečnú odchýlku od sankčnej politiky. Uviedol to vo štvrtok v Bruseli šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba.

"Podľa nášho názoru je pozastavenie dialógu na vysokej úrovni medzi EÚ a Ruskom súčasťou európskej sankčnej politiky. Iniciatíva na obnovenie summitov s Ruskom bez pokroku na ruskej strane by bola nebezpečnou odchýlkou od sankčnej politiky EÚ," vyhlásil Kuleba.

Upozornil, že takýto krok môže narušiť politiku neuznania, ktorú EÚ uplatňuje na Krym a Sevastopoľ, a oslabiť účinnosť sankcií uvalených na Rusko a jemu naklonené subjekty na východe Ukrajiny. Dodal, že "ešte nebezpečnejšie" je, že to Rusko odradí od plnenia minských dohôd týkajúcich sa urovnania konfliktu na východe Ukrajiny. Kuleba pripomenul, že rozhodnutie o zmrazení konania summitov EÚ - Rusko bolo prijaté v roku 2014 na pozadí ruskej agresie proti Ukrajine.

Odvtedy Rusko podľa Kulebu "bohužiaľ, nepreukázalo žiadny úmysel zmeniť" svoju politiku voči Ukrajine alebo EÚ. "Sme presvedčení, že neexistujú dôvody na obnovenie summitov," zdôraznil minister. Ako informovala agentúra Ukrinform, Kuleba je spolu s kolegami z Gruzínska a Moldavska na návšteve inštitúcií EÚ v Bruseli. Ide o ich prvú spoločnú návštevu vo formáte "tria" krajín pridruženských k EÚ.

Kuleba svojím vyhlásením v Bruseli reagoval na nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, ktorá chce, aby EÚ zvážila možnosť pozvania ruského prezidenta Vladimira Putina na summit s lídrami EÚ. Členské štáty sa však podľa nemeckej kancelárky musia spoločne postaviť proti "provokáciám" z Ruska. Túto Merkelovej iniciatívu podporuje aj francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Agentúra AFP poznamenala, že veľvyslancom pri EÚ v stredu neskoro večer nepodarilo zaujať k tomuto návrhu stanovisko a nechali ho na lídrov svojich štátov. Podľa AFP sa euroblok, pozostávajúci z 27 krajín, usiluje o prepracovanie svojej stratégie udržania svojho východného suseda - Ruska - "na uzde". Brusel totiž pripúšťa, že vzťahy s Kremľom sa budú pravdepodobne ďalej zhoršovať, a to aj napriek tomu, že už dosiahli svoju "najnižšiu úroveň", konštatovala AFP.

Nemecko-francúzsky plán vychádza z toho, že EÚ musí byť voči Moskve pevná a jednotná, mala by sa však usilovať o spoluprácu s Kremľom v otázkach spoločného záujmu, ako sú zmena klímy, verejné zdravie, dohoda o iránskom jadrovom programe a konflikty v Sýrii a Líbyi.

V návrhu záverov pripravovaného summitu EÚ, predložených Berlínom a Parížom, sa uvádza, že blok "preskúma existujúce formáty dialógu s Ruskom, a to aj na úrovni lídrov".

Viac o téme: SummitRuskoBruselUkrajinaDmytro Kuleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu