Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MIMORIADNE Incident na Kryme: Ruská loď mala vypáliť varovné strely na britský torpédoborec

HMS Defender v ukrajinskom prístave v Odese. Zobraziť galériu (2)
HMS Defender v ukrajinskom prístave v Odese. (Zdroj: profimedia.sk)

MOSKVA - Ruská hliadková loď vystrelila varovné výstrely blízko britského torpédoborca ​​v Čiernom mori. Podľa ministerstva obrany v Moskve loď HMS Defender vstúpila do ruských teritoriálnych vôd neďaleko Krymu. Britské ministerstvo obrany však prišlo s inou verziou. Rusko anektovalo Krym v roku 2014 bez medzinárodného uznania.

Rusko podľa portálu BBC uviedlo, že k incidentu došlo neďaleko Mysu Fiolent na juhu Krymu. Torpédoborec HMS Defender priplával asi tri kilometre hlboko do ruských výsostných vôd a bol vopred varovaný pred použitím zbraní v prípade porušenia hranice. Na varovanie však plavidlo nedbalo, napísal TASS. O 11.52 h. (10.52 h. SELČ) vplávalo do ruských vôd, a tak "o 12.06 h. a o 12.08 h. pohraničná strážna loď výstražne vystrelila" a "o 12.19 h. lietadlo Su-24M vykonalo výstražné bombardovanie" štyrmi 1/4-tonovými bombami zhodenými v smere ďalšej plavby britského plavidla. O štyri minúty neskôr loď opustila ruské teritoriálne vody, tvrdí ruské ministerstvo, ktoré si predvolalo britského vojenského atašé v Moskve.

MIMORIADNE Incident na Kryme:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Briti vyjadrenia Ruska popreli

Britské ministerstvo obrany však uviedlo, že „na HMS Defender neboli vypálené žiadne varovné výstrely“. Dodalo, že loď sa plavila v ukrajinských vodách. „Loď kráľovského námorníctva iba plávala cez ukrajinské teritoriálne vody v súlade s medzinárodným právom,“ informovalo ministerstvo.

Podľa Britov Rusi iba vykonávali delostrelecké cvičenie v Čiernom mori, pred čím aj vopred varovali. „Na HMS Defender neboli nasmerované žiadne strely a neuznávame tvrdenie, že do jej trasy boli zhodené bomby,“ dodali Briti.

HMS Defender je torpédoborec typu 45, ktorý je súčasťou britskej skupiny Carrier Strike Group. Podľa webu kráľovského námorníctva vykonáva misie v Čiernom mori.

Podľa britského veľvyslanectva na Ukrajine sa vojnová loď začiatkom tohto týždňa nachádzala v juhoukrajinskom prístave Odesa. Uviedlo, že Spojené kráľovstvo a Ukrajina podpísali dohodu o spoločnom budovaní vojnových lodí a výstavbe dvoch námorných základní.

Ukrajinsko-americké cvičenie

Budúci týždeň sa má v Čiernom mori začať veľké každoročné ukrajinsko-americké námorné cvičenie, tentoraz s rekordnou účasťou piatich tisícoviek vojakov z viac ako troch desiatok krajín. Rusko protestuje a nabáda USA, aby cvičenie zrušili.

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba v reakcii na twitteri označil dnešný incident za zjavný dôkaz správnosti ukrajinského stanoviska, že "agresívna a provokatívna politika Ruska v Čiernom a Azovskom mori, okupácia a militarizácia Krymu predstavujú stále ohrozenie Ukrajiny a jej spojencov". Tento stav podľa neho vyžaduje "kvalitatívne novú súčinnosť členov NATO a Ukrajiny v Čiernom mori".

Viac o téme: RaketaRuskoČierne moreHMS Defender
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu