Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Strava určuje priebeh KORONAVÍRUSU: Konzumenti tejto potraviny sú na tom horšie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

WASHINGTON - Vyhýbanie sa mäsu pomáha nielen životnému prostrediu, ale aj vášmu zdraviu - a to aj v prípade infekcie koronavírusom. Americkí vedci zistili, že vegetariáni a vegáni zvyčajne prežijú ochorenie na koronavírus lepšie ako konzumenti mäsa.

Existuje mnoho faktorov, ktoré môžu ovplyvniť ochorenie Covid 19: pohlavie, vek, krvná skupina. Ľudia s obezitou a cukrovkou 2. typu majú tiež vyššie riziko vážneho ochorenia - oboje môže byť dôsledkom nezdravého životného štýlu charakterizovaného nedostatkom pohybu a nesprávnou stravou. Americký výskumný tím teraz podrobnejšie skúmal, ako strava človeka ovplyvňuje priebeh nákazy koronavírusom.

Bombastické odhalenie vedcov: Opatrenia proti šíreniu KORONAVÍRUSU pomohli vyhubiť inú pliagu

Pre svoju štúdiu, ktorá bola publikovaná v odbornom časopise BMJ Nutrition, Prevention & Health, vedci vyhodnotili údaje od zdravotníckych pracovníkov zo šiestich krajín. Účastníci štúdie predtým vyplnili online dotazník o svojej strave a uviedli, či boli infikovaní koronavírusom. Z viac ako 2 300 účastníkov 568 už prekonalo chorobu Covid 19. 138 z nich hlásilo stredne závažné až závažné príznaky, 430 malo mierny priebeh. Z 568 osôb s anamnézou Covidu 41 uviedlo, že dodržiavali vegetariánsku alebo vegánsku stravu. Pescetársku stravu dodržiavalo 46 ľudí, ktorí jedli ryby, ale nie mäso.

Strava určuje priebeh KORONAVÍRUSU:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výsledok: Ľudia, ktorí sú vegetariáni a vegáni, t. j. konzumujú iba rastlinnú stravu, alebo ktorí tiež jedia ryby ako pescetariáni, majú oveľa menšiu pravdepodobnosť vážneho priebehu ochorenia Covid-19 ako konzumenti mäsa. Podľa štúdie mali vegetariáni a vegáni o 73 percent nižšiu pravdepodobnosť stredne ťažkého až ťažkého ochorenia na Covid-19 v porovnaní s tými, ktorí nekonzumovali čisto rastlinnú stravu. Pescetariáni mali o 59 percent menšiu pravdepodobnosť ako tí, ktorí jedia mäso.

Nevyvážená strava ako rizikový faktor

Výskumný tím zohľadnil aj hmotnosť, vek, anamnézu a životný štýl účastníkov. To však nemalo vplyv na výsledky. „V šiestich krajinách bola rastlinná alebo pescetárska strava spojená s nižšou pravdepodobnosťou stredne ťažkej až ťažkej choroby Covid 19,“ zhrnuli autori štúdie. Je potrebné ďalej skúmať, prečo je to tak.

Strava určuje priebeh KORONAVÍRUSU:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci však poskytli možné vysvetlenie: Rastlinná strava má tendenciu byť bohatá na živiny, ktoré podporujú zdravie imunitného systému. Pre pescetárov sú mastné ryby ako losos a makrela tiež bohaté na protizápalové živiny, ako je vitamín D a omega-3 mastné kyseliny, ktoré môžu bojovať proti vírusu. Dalo by sa preto domnievať, že tieto stravovacie vzorce chránia pred závažnými priebehmi Covidu-19.

KORONAVÍRUS Chlapík má po prekonaní infekcie zničenú kariéru: Vážny zásah do povolania, zmenšená kapacita pľúc!

Nezdravý stravovací režim môže mať podľa autorov naopak negatívny vplyv na zdravie a imunitný systém. Vysoký podiel rafinovaného cukru, spracovaných potravín a červeného a spracovaného mäsa v potrave je zápalový a podporuje choroby horných dýchacích ciest, ako je prechladnutie, chrípku alebo zápaly prínosových dutín.

Strava určuje priebeh KORONAVÍRUSU:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zdravé črevo chráni

Výsledky štúdie by sa však mali interpretovať iba ako náznaky, obmedzujú autori svoje objavy. Pretože ide o pozorovaciu štúdiu, nie je možné určiť nijakú príčinu, iba koreláciu. Okrem toho je založená na vlastných správach účastníkov, a nie na objektívnych hodnoteniach.

Iní vedci však už predtým mali podozrenie na súvislosť medzi stravou a ochorením Covid-19. Štúdia Kórejskej univerzity v Soule zo začiatku roka uviedla, že zdravé črevo človeka môže mať vplyv na závažnosť ochorenia Covid 19. Nerovnováha v čreve môže „zhoršiť infekciu, pretože koronavírus sa môže dostať na povrch črevného epitelu a v obzvlášť závažných prípadoch krvnou cestou do vnútorných orgánov,“ napísali vtedy autori štúdie.

To by vysvetľovalo, prečo sú koronavírusom obzvlášť ťažko zasiahnuté priemyselné krajiny. Pretože v týchto krajinách sa často konzumujú spracované potraviny, ktoré obsahujú málo vlákniny. Podľa kórejských vedcov hrá dôležitú úlohu stav čreva v čase koronavírusovej infekcie. Zdravé črevo preto môže chrániť pred závažnými priebehmi Covid-19.

Viac o téme: StravaRybyČrevoKoronavírusCovid-19Vegeteriáni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu