Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mysleli ste si, že pohár vína neškodí? OMYL! Vedci prišli s hrozivým výsledkom štúdie o pití!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Konzumácia alkoholu v akomkoľvek množstve je škodlivá pre ľudský mozog, hustotu sivej hmoty negatívne ovplyvňuje aj veľmi striedme popíjanie. V novej štúdii to zistili vedci z britskej Oxfordskej univerzity. Tí skúmali dáta o zdravotnom stave v skupine 25-tisíc ľudí a skeny mozgu z magnetickej rezonancie. Podľa nich je alkohol pre zdravie mozgu neblahý a je preň oveľa rizikovejším faktorom ako fajčenie alebo nadváha.

Opitá vodička (30) na Superb ťukla auto na križovatke a ušla: VIDEO Takýto drsný koniec asi nečakala!

"Neexistuje žiadna hranica, za ktorou už by bolo pitie škodlivé, škodí akékoľvek množstvo alkoholu. A ovplyvňuje to v zásade celý mozog, nie len niektoré jeho časti, ako sa tvrdilo predtým," uviedla šéfka výskumného tímu Anya Topiwalaová. Podľa nej sa neukázalo, že by niektorý druh alkoholu pôsobil v menšom množstve blahodárne, a to ani v prípade vína, ktorému niektorí odborníci dosiaľ prisudzujú pozitívny vplyv na zdravie. 

Mysleli ste si, že
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vedci v skupine viac ako 25-tisíc účastníkov štúdie zaznamenávali informácie o veku, pohlaví, zdravotnom stave, vzdelaní, o deklarovanom množstve vypitého alkoholu a skúmali veľkosť a zdravie mozgu a výsledky testov pamäte. Podľa nich možno vysledovať priamu úmeru medzi množstvom vypitého alkoholu a menšou hustotou sivej hmoty.

Alkohol podľa nich môže vysvetliť asi 0,8 percenta zmien v objeme sivej hmoty, čo sa javí ako veľmi malá hodnota. Topiwalaová však upozornila, že to je oveľa vyššie číslo ako u ostatných rizikových faktorov. Alkohol je až štyrikrát rizikovejší ako fajčenie alebo nadváha. O štúdii, ktorá ešte neprešla recenzným konanín, informoval denník The Guardian.

Viac o téme: AlkoholŠtúdiaMozogVedciRizikový faktor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu