Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Záhada leteckej havárie: FOTO Pád stroja z Prahy, 52 mŕtvych, špekulácie o americkej rakete!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: wikipedia/Alan McKnight)

NORIMBERG/PRAHA - Tragická letecká havária sa stala pred 60 rokmi, 28. marca 1961, v blízkosti nemeckého Norimbergu. Za neznámych okolností sa tam zrútilo lietadlo Československých aerolínií Il-18, ktoré smerovalo na pravidelnej linke z Prahy do metropoly stredoafrického Mali Bamaka. Pád Iľjušina neprežil nikto zo 44 cestujúcich (31 mužov, deviatich žien a štyroch detí) a osemčlennej posádky.

VIDEO Desivý pád vrtuľníka: Zomrel poľský multimilionár (†80), podnikal v zaujímavej oblasti

K havárii došlo na trase Praha-Zürich, v prvej časti osudného letu. Stroj s 52 ľuďmi na palube náhle spadol z výšky 6000 metrov. Príčiny celej udalosti, ktoré vyšetrovali vtedajšie západonemecké aj československé orgány, zostávajú dodnes veľkou záhadou. Svojho času sa špekulovalo dokonca o tom, že bolo lietadlo zostrelené americkou raketou.

Záhada leteckej havárie: FOTO
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Na linke Praha-Bamako došlo v roku 1961 ešte k jednej podobne tragickej nehode. Rovnaký typ lietadla Il-18 havaroval 12. júla 1961 neďaleko marockej Casablancy. Pri tejto nehode sa však podarilo zistiť jej príčinu. Pilot stroja klesol pri pristávacom manévri nižšie, než bolo povolené a zavadil ním o zem a následne o elektrické vedenie. Kvôli jeho chybe prišlo o život 72 osôb.

Viac o téme: PádLetecké nešťastiePrahaČSABamakoIľjušin Il-18
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu