Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Maďarsko finišuje s očkovaním zdravotníkov proti KORONAVÍRUSU: V Poľsku budú výnimky z karantény

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

BUDAPEŠŤ - V Maďarsku sa pomaly končí očkovanie zdravotníckych pracovníkov proti novému druhu koronavírusu. Zároveň ale pokračuje vakcinácia obyvateľov a zamestnancov domovov dôchodcov, oznámila v utorok v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová.

V Maďarsku je podľa jej slov 1600 domovov dôchodcov a 300 ďalších sociálnych domovov. Z nasledujúcich dodávok očkovacej látky by chceli zaočkovať práve obyvateľov sociálnych zariadení, uviedla Müllerová podľa spravodajského servera metropol.hu. Proti vírusu SARS-CoV-2 zaočkovali už 149.676 osôb, z ktorých 12.639 dostalo už aj druhú dávku vakcíny. Počet infikovaných od vypuknutia epidémie koronavírusu stúpol na 360.877 a počet obetí dosiahol 12.113.

Zaočkovaní v Poľsku budú mať výnimky z karantény

Poliaci, ktorí už dostali obe dávky vakcíny, nebudú musieť ísť do karantény, ak prídu do kontaktu s infikovaným. Rovnako tak sa nebudú musieť podrobiť povinnej karanténe po návrate organizovanou dopravou zo zahraničia, uviedol v pondelok hovorca poľského ministerstva zdravotníctva Wojciech Andrusiewicz. Všetky informácie o očkovaní musia byť uvedené v elektronickej očkovacej karte. Zaočkovaní si budú môcť z "pacientského on-line účtu" stiahnuť QR kód, ktorý obsahuje informácie o histórii ich očkovania.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


V prípade, že niekto takúto možnosť nemá, bude si môcť vytlačiť očkovací "pas" na mieste, kde bol očkovaný. Poľsko s 38 miliónmi obyvateľov zaočkovalo zatiaľ takmer 710.000 ľudí - väčšinou zdravotnícky personál. V pondelok pribudli do skupiny obyvateľov, ktorým môže byť podaná vakcína, aj ľudia starší ako 70 rokov.

Viac o téme: OčkovanieMaďarskoPoľskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu