Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dohra zakázanej párty v Česku: FOTO Padajú hlavy papalášov, končí aj policajný riaditeľ

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: profimedia.sk/Blesk)

PRAHA - Škandál ako vyšitý! Slovo papalášizmus sa v poslednom čase skloňuje nielen u nás, ale problémy s ním zjavne majú aj v iných krajinách. V Česku sa o rozruch postarali účastníci nelegálnej párty v Tepliciach. Nechýbali na nej napríklad šéf Národnej športovej agentúry Milan Hnilička (za ANO), krajský šéf polície Vladislav Husák, podpredseda Rady Českej televízie Jiří Šlégr či expremiér Jiří Paroubek. Akciou sa zaoberá polícia.

Známe osobnosti sa zúčastnili na zakázanej akcii, premiér sa jeduje: Je to neprijateľné papalášstvo

Celé mecheche sa podľa médií odohralo v hoteli Prince de Ligne na oslave podnikateľov a expolitika ČSSD Petra Bendu. Kvôli epidémii choroby covid-19 sa teraz nesmú pri vnútorných i vonkajších akciách stretnúť v Česku viac ako dvaja ľudia. Hnilička sa kvôli účasti na oslave vzdal mandátu poslanca. Husáka vyzval policajný prezident Jan Švejdar na vyvodenie zodpovednosti a dnes ho odvolal.

Dohra zakázanej párty v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk/Blesk)

Pracovné schôdzky?

Denník Blesk v pondelok uviedol, že na oslave Bendovej päťdesiatky sa zišli okrem Hniličku, Šlégra či Paroubka aj desiatky ďalších hostí. Časť z nich potom odišla domov, ale niektorí - napríklad Paroubek - v hoteli prenocovali do nedele, hoci majú byť hotely a reštaurácie kvôli covidu-19 teraz uzavreté.

Hnilička, Šlégr aj Paroubek tvrdia, že boli v hoteli na pracovnej schôdzke. "Nepil som, po večeri a pár pracovných schôdzkach som šoféroval domov. Ale uvedomujem si, že som urobil veľkú a hlúpu chybu, za ktorú sa veľmi ospravedlňujem a som pripravený niesť následky," uviedol Hnilička. Šlégr ČTK povedal, že v hoteli mal pracovnú schôdzku práve s Hniličkom. Paroubek zasa tvrdil, že riešil s vedením hotela hospodárenie spoločnosti. "Petrovi Bendovi som krátko zagratuloval a potom som sa venoval práci. S jeho hotelovou spoločnosťou mám dlhodobú zmluvu o spolupráci," uviedol Paroubek.

Dohra zakázanej párty v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk/Blesk)

Víno tieklo prúdom

Podľa denníka Blesk to však na pracovné schôdzky veľmi nevyzeralo. "V hoteli Prince de Ligne tieklo víno prúdom, hodovalo sa ako na zámku, o početnú družinu na prvom poschodí hotela sa staral najmenej šesťčlenný zbor čašníkov. Návštevníci sa v družných spoločných debatách s rúškami alebo pohľadom na hodinky vôbec moc nezaťažovali. Ľudia chodili von na cigaretu alebo odchádzali, možno jediný človek tam mal respirátor," napísal Blesk.

Slová o papalášstve

"Takáto akcia je porušením vládnych nariadení. Ako organizátorovi, tak účastníkom hrozí pokuta v správnom konaní," povedal Blesku minister vnútra a šéf ČSSD Jan Hamáček.

Aj premiér Andrej Babiš (ANO) akciu odsúdil. Na twitteri označil správanie účastníkov za neprijateľné papalášstvo a porušenie vládnych nariadení. "Neviem, čo tam (Hnilička) robil, nechápem, prečo tam bol, ale očakávam, že z toho pre seba vyvodí dôsledky. Meriame všetkým rovnakým metrom," uviedol premiér.

Hnilička sa vzdá, aj nevzdá

Hnilička následne oznámil, že sa kvôli účasti na oslave vzdá poslaneckého mandátu. Urobil tak v utorok prehlásením priamo v snemovnom pléne. Lepšie platenej funkcie predsedu Národnej športovej agentúry, ktorá je spojená s platom na úrovni ministrov, sa však zatiaľ vzdať nechce. ČTK v pondelok oznámil, že o zotrvaní vo funkcii šéfa agentúry sa rozhodne podľa toho, ako sa k aktuálnej situácii postaví športové prostredie. Doplnil, že cíti veľkú podporu.

Dohra zakázanej párty v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk/Blesk)

Predstavitelia českého športu podporili zotrvanie Hniličku na čele agentúry, hoci odsúdili jeho účasť na oslave. Pod vyhlásenie sprostredkované Českou úniou športu (CUS) sa podpísali nielen jej predseda Miroslav Jansta, ale aj šéfovia radu veľkých športových zväzov a športové legendy ako Jaromír Jágr alebo Barbora Špotáková. Hnilička podľa vyhlásenia v čele agentúry vykonal veľa práce. K odstúpeniu naopak vyzval Hniličku poslanec za ODS a šéf úseku skokov vo Zväze lyžiarov ČR Jakub Janda. "Ohrozil všetky snahy, ktoré sme v minulých rokoch v prospech športu podnikli," napísal na twitteri. Hniličkovu účasť na akcii odsúdil pre iDNES.cz aj šéf Českého biatlonového zväzu Jiří Hamza.

Krajský policajný riaditeľ odvolaný z funkcie

Oslavy sa podľa Českého rozhlasu - Rádiožurnálu zúčastnil aj liberecký krajský policajný riaditeľ Vladislav Husák. "Záležitosť som už nechal prešetriť odborom vnútornej kontroly policajného prezídia. Plk. Husákovi som už oznámil, že jeho konanie považujem za úplne neprijateľné a neospravedlniteľné. Vyzval som ho, aby prijal osobnú zodpovednosť," napísal v pondelok na twitteri policajný prezident Jan Švejdar, ktorý sa napokon rozhodol Husáka odvolať.

"Po dnešnom rokovaní s plk. Husákom som rozhodol, že ho k 1. 2. 2021 odvolám z pozície krajského policajného riaditeľa a do doby ukončenia disciplinárneho konania ustanovím na radovú pozíciu bez príplatku za vedenie. Plk. Husák ma požiadal o možnosť čerpania riadnej dovolenky, ktorej som vyhovel," uverejnil Švejdar v utorok na twitteri.

 

Polícia a strážnici o oslave vraj nevedeli

Akciou v Tepliciach sa zaoberá polícia. "Na základe informácií zverejnených v médiách celú vec preverujeme. V prípade, že sa potvrdí, že došlo k porušeniu vládneho nariadenia, budeme vec následne odovzdávať k doriešeniu správnemu orgánu," povedala v pondelok hovorkyňa polície ČR Veronika Hyšplerová. Teplický magistrát zatiaľ prípad neobdržal.

Dohra zakázanej párty v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk/Blesk)

"Polícia ČR si vyžiadala záznamy z kamery, ktorá je na námestí, kde stojí hotel. To dostanú a sami si to vyhodnotia," povedal riaditeľ teplických strážnikov Michal Chrdle. "Žiadne oznámenia sme nedostali," uviedol Chrdle s tým, že v prípade porušenia vládnych nariadení strážnici odchádzajú na miesto práve v dôsledku oznámenia, ktoré dostanú.

Viac o téme: Párty TepliceKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu