Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Škandál na farme, z ktorej mäso sa predáva v Európe: VIDEO Krv, výkaly a zbedačené ošípané

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: YouTube/ L214 éthique et animaux)

PARÍŽ/BRATISLAVA - Tajné zábery z francúzskej farmy ukazujú poľutovaniahodné podmienky ošípaných, ktorých mäso odoberá nemecká firma Herta. Tá svojimi výrobkami zásobuje napríklad sieť britských supermarketov Waitrose, ale aj iné európske prevádzky. Vo Francúzku je to najpredávanejšia značka salám a párkov.

Horor na východnom Slovensku: Organizujú psie zabíjačky! Z domácich miláčikov robia masť

Videozáznam zverejnený 2. decembra francúzskou skupinou bojujúcou za dobré životné podmienky zvierat L214 ukazuje kanibalizmus ošípaných, mŕtve zvieratá ležiace v ohradách a ošípané v preplnených kójach, ktoré lezú cez seba. V jednej z pasáží sa prasnica, ktorá sa len ťažko postaví v úzkej pôrodnej klietke bez podstielky, pošmykne a roztlačí najmenej jedno prasiatko. Pracovník mŕtvolky zoberie z podlahy, ako keby sa nič nedialo. Výpočet ohavností, ktoré sú na zázname z júna a septembra tohto roka zobrazené, nie je nič pre slabé žalúdky. Život v takýchto podmienkach musí byť pre ošípané utrpením.

Škandál na farme, z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/ L214 éthique et animaux)

Zábery vyvolali negatívny ohlas nielen vo Francúzsku, ale napríklad aj v britských médiách. The Guardian uviedol, že bojovníci za práva zvierat zažalovali spoločnosť Herta za zlé zaobchádzanie a zavádzanie spotrebiteľov. Značku vlastní zo 60% španielska potravinárska spoločnosť Casa Tarradellas a 40% patrí spoločnosti Nestlé.

Zvieratám mal byť podávaný liek kolistín, čo je antiobiotikum, ktoré sa využíva ako prevencia a liečba gastrointestinálnych ochorení teliat či prasiatok spôsobených gramnegatívnymi baktériami. Britský reťazec supermarketov Waitrose vo svojom vyhlásení uviedol, že sú hrdí na ich vysoké štandardy, čo sa týka dobrých životných podmienok zvierat a štandardov týkajúcich sa používania antibiotík. Keďže nepovoľuje dodávateľom používanie kolistínu, rozhodli sa stiahnuť všetky výrobky spoločnosti Herta zo svojich pultov, kým sa prípad nevyšetrí.

Škandál na farme, z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/ L214 éthique et animaux)

Aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporučila, aby sa zastavilo preventívne podávanie kolistínu u zdravých zvierat a aby sa antiobiotikum ponechalo iba ako posledná možnosť liečby u ľudí s multirezistentnými infekciami.

Podľa francúzskej vládnej webstránky Telepac dosiahli finančné prostriedky EÚ zo spoločnej poľnohospodárskej politiky pre prasaciu farmu Herty, ktorá sa venuje aj pestovaniu plodín a chovu dobytka, v rokoch 2018 a 2019 asi 150 000 eur.

Škandál na farme, z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/ L214 éthique et animaux)

Zdá sa, že niektoré ošípané na záberoch majú kupírované chvosty, čo je prax zakázaná v EÚ až na niektoré výnimky. Taktiež vidno, že zvieratá nemajú žiadnu slamu alebo inú podstielku a nedostáva sa im prirodzeného svetla. Zákony EÚ stanovujú, že ošípané musia mať permanentný prístup k materiálom ako sú slama, seno, kôra, piliny, kompost z húb, rašelina či inej zmesi. 

Hovorca Herty pre The Guardina uviedol, že takmer 350 francúzskych chovateľov sa v zmluve zaväzuje k neustálemu zlepšovaniu dobrých životných podmienok zvierat. „Spoločnosť Herta má prísnu nákupnú politiku so svojimi 40 dodávateľmi mäsa v Európe. Spoločnosť pravidelne kontroluje týchto partnerov. Tieto spoločnosti sú samy v zmluvnom spojení s rôznymi skupinami európskych chovateľov, ktorí sú povinní rešpektovať európsku legislatívu,“ dodal.

Video nie je vhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov!

V roku 2019 mali podľa neho vykonať viac ako 120 auditov fariem, pričom takáto kontrola spoločnosťou Herta zahŕňa 42 bodov, z ktorých 17 je osobitne venovaných dobrým životným podmienkam zvierat. 

Menšinový vlastník Herty, firma Nestlé, sa vyjadrila, že dôrazne odsudzuje akékoľvek zlé zaobchádzanie s hospodárskymi zvieratami. Spotrebitelia im veria, že od dodávateľov vyžadujú vysoké štandardy. Nestlé uviedla, že bol vykonaný audit, pri ktorom sa na predmetnej farme nezistili žiadne problémy. Potvrdili sa tak zistenia z predchádzajúceho kontroly začiatkom roka. Má v pláne poslať na farmu ďalších vyšetrovateľov a bude sa snažiť zistiť, či natočené zábery naozaj pochádzajú z uvedenej farmy. Jeden z jej majiteľov, oslovených denníkom The Guardian, nechcel škandál komentovať.

Viac o téme: MäsoOšípanéFarmaFrancúszkoHerta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu