Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

České mesto ako z hororu: Po uliciach pobehujú králiky bez očí! Pribúdajú aj zdochliny

Zákerné ochorenie zabíja králikov. Zobraziť galériu (5)
Zákerné ochorenie zabíja králikov. (Zdroj: profimedia.sk)

MLADÁ BOLESLAV - České mesto Mladá Boleslav trápi mimoriadne nepríjemný problém. Miestni tu majú pred očami scény, ktoré pripomínajú horor. Za všetko môže smrteľné ochorenie, ktoré sa podpisuje pod úhyn divých králikov. Pohľad na inokedy milé zvieratká nie je vábivý, naháňa strach.

Predstavte si, že na ulici uvidíte králika. Pochutnáva si na tráve, sedí na chodníku neďaleko kríkov. Rozhodne však nie je roztomilý. Vyzerá, akoby mu chýbali obe oči. Práve takýto problém trápi české mesto Mladá Boleslav.

Myxomatóza spôsobí, že králikom napuchnú očné viečka. Pôsobia ako bez očí.
Zobraziť galériu (5)
Myxomatóza spôsobí, že králikom napuchnú očné viečka. Pôsobia ako bez očí.  (Zdroj: profimedia.sk)

Na zvieratká útočí smrteľné ochorenie - myxomatóza. "Je to strašné. Teraz som videla na druhej strane ulice jedného živého, ale bez očí, ten bude do pár dní tiež mŕtvy," opísala pre iDnes staršia obyvateľka mesta. Už niekoľkokrát musela volať políciu, aby zdochliny odstránili.

Práve hliadky mestskej polície majú na starosť veľmi nepríjemnú povinnosť, "upratovanie" mŕtvych zvierat. Počas dňa ich nazbierajú desiatky. Behom roka podľa slov zástupcu riaditeľa Mestskej polície Mladá Boleslav Ondřeje Kubaly odstránia približne tri stovky kusov uhynutej zveri.

České mesto ako z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

"Iba za posledných deväť dní sme zobrali zhruba 350 kilogramov mŕtvych králikov," priblížil. Nálezy hliadkam poväčšine hlásia ľudia. Najhoršia situácia vládne v blízkosti národnej prírodnej pamiatky Radouč. Miesto je známe predovšetkým vďaka sysľom. No žije tu aj  obrovská kolónia králikov. Má patriť k najväčším v celom Česku.

Městská policie v Mladé Boleslavi každý den sbírá uhynulé divoké králíky, někdy i přes deset za...

Uverejnil používateľ Mladá Boleslav Utorok 3. novembra 2020

V prípade, že králikov netrápi ochorenie, štandardne znižujú ich počet za pomoci dravcov. V súčasnej situácii však podľa starostky Šárky Charouskovej nemajú ako zakročiť. "Teraz nemôžeme robiť nič a musíme tomu nechať prirodzený priebeh. Po celú dobu ale budeme mŕtve telá králikov zbierať a čistiť mesto," ujasnila.

Ľudí ale trápia obavy. Hovorkyňa magistrátu však uistila, že tí, ktorí majú vlastné chovy a majú králikov očkovaných, sa nemusia báť. Podľa veterinárov sa ochorenie neprenáša na ľudí ani na iné zvieratá. Psíčkari sú však opatrní a svojich miláčikov radšej držia na krátko. "Nepúšťam ho z vodítka, takže sa nebojím. Ale pohľad na všadeprítomné mŕtve králiky je naozaj desivý," priznala nemenovaná žena.

Čo je myxomatóza?

Ide o vírusové ochorenie postihujúce králikov. Po inkubačnej dobe, ktorá trvá približne 6 až 10 týždňov, dochádza k výtoku z očí a k zlepeniu viečok. Zmeny sa neskôr prejavia aj na ušiach, hlave a na vonkajších pohlavných orgánoch králikov. Neskôr ich trápi sťažené dýchanie. Ako uvádza web vetservis.sk zahynú na vyčerpanosť a kachexiu (veľký úbytok hmotnosti, vysilenie). Niektoré králiky však prežijú. V tom prípade sa stanú doživotnými nosičmi vírusu. 

Viac o téme: OchorenieKrálikyMladá Boleslav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu