Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Svetielko nádeje v zničenom Bejrúte: FOTO Záchranári mesiac po výbuchoch možno našli preživších

Záchranárske práce stále pokračujú Zobraziť galériu (4)
Záchranárske práce stále pokračujú (Zdroj: SITA/AP Photo/Bilal Hussein)

BEJRÚT - Mesiac po mohutnom výbuchu v prístave libanonskej metropoly Bejrút citlivé prístroje zachytili v ruinách jednej zo zrútených budov tlkot srdca.

Následne záchranári aj za pomoci psov začali vo štvrtok s pátraním po prípadných preživších. Pomocou termokamier totiž v hĺbke asi dva metre pod ruinami budovy detegovali jedno alebo dve telá, informoval v piatok spravodajský server France Info. Jeden zo záchranárov pre libanonský rozhlas uviedol, že skenery vtedy zaznamenali aj 19 nádychov a výdychov za minútu.

Záchranári stále hľadajú preživších
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla)

Budova, kde sa pátra po preživších, sa úplne zrútila po explózii, ktorá 4. augusta zrovnala so zemou celé štvrte Bejrútu. Zahynulo pri tom 191 ľudí a viac ako 6500 utrpelo zranenia. Sedem osôb je stále nezvestných. Záchranári sa vo štvrtok pokúšali cez provizórne vyhĺbený tunel dostať k miestu, kde by sa telá mohli nachádzať. Pri jeho razení však narazili na kovové prúty, ktoré im bránili v napredovaní. Keďže sa domnievali, že tieto prúty fungujú ako "výstuž", mali obavy, že po ich odstránení by sa prístupový "tunel" mohol zrútiť.

Záchranári stále hľadajú preživších
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla)

Záchranné práce boli preto nakrátko zastavené. Na miesto povolali armádnych ženistov, ktorí lokalitu krátko pred polnocou zabezpečili pomocou žeriavov. Čilskí záchranári a tímy libanonskej civilnej ochrany následne v piatok ráno odstraňovali kusy sutiny už len rukami alebo lopatkami a snažili sa nájsť tunel alebo vstupný bod, ktorý by im umožnil prístup k "preživšiemu alebo mŕtvole", informovala agentúra AFP.

Záchranárske práce stále pokračujú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Bilal Hussein)

Pulz, ktorý prístroje zaznamenali v piatok, sa v porovnaní s predchádzajúcim záznamom výrazne spomalil, uviedol Nicholas Saade, ktorý koordinuje čilské záchranné tímy s ich libanonskými kolegami. Libanon, ktorý už pred výbuchom v prístave zažíval hlbokú hospodársku krízu, nie je vybavený na zvládanie katastrof podobného rozsahu. Krajine chýbajú vybavenie a odborné znalosti na zvládnutie náročných pátracích a záchranných operácií, do ktorých sa zapojili odborníci z Čile, Francúzska a Spojených štátov.

Viac o téme: VýbuchPreživšíLibanonBejrút
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu