Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS V ČR evidujú 2279 nakazených, Babiš chce predĺžiť núdzový stav

Český premiér Andrej Babiš
Český premiér Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP/Armando Franca)

PRAHA - V Českej republike pribudlo v piatok 217 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, celkovo je evidovaných už 2279 nakazených. Informoval o portál Novinky.cz.

Český premiér Andrej Babiš v piatok v tejto súvislosti povedal, že je treba predĺžiť núdzový stav. Ten v ČR vyhlásili 12. marca na nasledujúcich 30 dní. Koronavírus si už v Česku, kde doteraz otestovali 31.127 ľudí, vyžiadal deväť životov. Z ochorenia COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje, sa tam vyliečilo 11 osôb.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

České ministerstvo zdravotníctva v piatok predstavilo nové opatrenia, ktoré zavedie pre seniorov a ďalších klientov v domovoch dôchodcov či iných lôžkových zariadeniach, informovala na svojej stránke TV Nova.

Minister zdravotníctva Adam Vojtěch uviedol, že okrem platného zákazu návštev sa v takýchto zariadeniach obmedzí aj pohyb dobrovoľníkov, zamestnancov či samotných klientov, obmedzené budú napríklad spoločenské aktivity či spoločné stravovanie. "Klientom bude pravidelne dvakrát denne meraná teplota," avizoval minister.

Uvedené zariadenia tiež budú musieť vyhradiť desať percent svojej lôžkovej kapacity na prípadnú izoláciu dôchodcov s podozrením na COVID-19. "Ak bude u klienta nameraná teplota vyše 37,5 stupňa Celzia, bude musieť byť ihneď izolovaný. Zdravotné kontroly budú musieť prebiehať aj u zamestnancov," doplnil Vojtěch.

České ministerstvo zdravotníctva zároveň zmenilo podmienky testovania na COVID-19. Momentálne stačí, ak osoba vykazuje aspoň jeden z klinických príznakov ochorenia, akými sú horúčka nad 37,5 stupňa Celzia, suchý kašeľ či dýchavičnosť, aby bola testovaná, uvádza portál iDNES.cz

Viac o téme: ČeskoPandémiaAndrej BabišKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu