Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Wu-Chan sa zmenilo na mesto duchov: VIDEO Mrazivé zábery... Akoby tam nikto nežil!

(Zdroj: TASR/AP, Repro foto Twitter/Charlie, YouTube/AFP News Agency)

WU-CHAN - Z kedysi obľúbeného a turisticky vyhľadávaného mesta v Číne sa stalo "mesto duchov". V meste Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum nákazy nového nebezpečného koronavírusu, akoby nikto ani nežil.

Zastavil sa tam život?! Mesto Wu-chan s 11 miliónmi obyvateľmi je od minulej stredy odrezané od sveta. Zastavená je železničná, cestná aj letecká doprava s cieľom udržať koronavírus pod kontrolou, ktorý v Číne zabil vyše sto ľudí. Na zverejnených záberoch vyzerá ako mesto duchov. 

"Je to mesto duchov. Pozerám sa teraz z okna svojho bytu a nevidím nikoho. Ani autá tu nejazdíia," povedal pre stanicu BBC Ben Cavanagh, ktorý je teraz vo Wu-chan. "Je to, akoby všetci odišli, aj keď viem, že mesto je plné ľudí," doplnil.

Výstavba nemocnice vo Wu-Chan rýchlo napreduje: VIDEO Obrovský pokrok za štyri dni

V meste sú uzavreté autobusové aj železničné stanice, stanoviská pre taxi sú prázdne a stojany nepoužitých bicyklov na prenájom sú akoby nedotknuté. Križovatky a cesty, cez ktoré kedysi prechádzalo a jazdilo množstvo áut, sú teraz prázdne. 

Nákupné centrá, kaviarne a reštaurácie, kde sa denne stretávali priatelia a chodili sa stravovať, sú bez živej duše. Ľudia vychádzaju z domovov len vtedy, ak si potrebujú nakúpiť alebo niečo potrebujú z lekární.

Nový koronavírus dostal označenie 2019-nCoV. Väčšina osôb nakazených týmto ochorením má príznaky podobné chrípke vrátane horúčok, kašľa, dýchavičnosti, podráždeného hrdla a nádchy. 

Čína stavia v zúfalej snahe obmedziť šírenie život ohrozujúcich chorôb najmenej štyri koronavírusové nemocnice. Dva z naliehavých projektov sú vo Wu-chane, jeden v neďalekom meste Huanggang a jeden v Zhenzhou v centrálnej čínskej provincii Henan. Nová nemocnica vo Wu-Chane má podľa plánov prijímať prvých pacientov nakazených koronavírusom už 3. februára. 

Viac o téme: Mesto duchovKoronavírusWu-Chan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu