Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Minister Lajčák poukázal na potrebu multilaterálnych riešení súčasných výziev

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

VIEDEŇ - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák dnes vystúpil na Bruno Kreisky Fórum pre medzinárodný dialóg vo Viedni s prednáškou na tému „Spolu alebo osamote. Kríza multilateralizmu a zmeny v globálnom riadení“.

Šéf slovenskej diplomacie sa v nej zameral na súčasný stav vo svete, kedy si globalizácia a jej sprievodné javy v oblasti hospodárstva, bezpečnosti a ochrany klímy vyžadujú multilaterálne riešenia, avšak napriek tomu je v niektorých krajinách a regiónoch na vzostupe politický nacionalizmus, čo dokazuje napríklad brexit v Spojenom kráľovstve alebo obchodná vojna medzi Spojenými štátmi a Čínou.

„V diplomacii pracujem už tridsať rokov a patrím k silným zástancom multilateralizmu ako efektívneho nástroja na riešenie medzinárodných kríz. S ľútosťou však musím konštatovať, že je to samotný multilateralizmus, ktorý dnes prechádza krízovým obdobím,” skonštatoval Lajčák, ktorý priblížil viaceré osobné skúsenosti z jeho činnosti na aktuálnom poste úradujúceho predsedu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) ako aj z obdobia, keď stál na čele 72.

Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (OSN). Minister taktiež vyzdvihol úlohu a vzájomné benefity, ktoré prináša medzinárodná spolupráca v politike, obchode, ako aj v oblasti bezpečnosti a boja proti klimatickým zmenám.

Viac o téme: MinisterPrednáškaMiroslav LajčákMedzinárodný dialóg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu