Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bezprecedentný prípad: Poliaci sa nemaznali s najvulgárnejším šíriteľom nenávisti na internete

Jaroslaw F. Zobraziť galériu (2)
Jaroslaw F. (Zdroj: TVN 24)

VROCLAV - Súd vo Vroclave v stredu dvoma rokmi obmedzenia slobody potrestal 42-ročného inžiniera za nenávistné komentáre na internete. Mimoriadne nevyberanými výrazmi urážal najmä Ukrajincov alebo diplomatov cudzích krajín pôsobiacich v Poľsku. Na svojich internetových stránkach o tom informuje vroclavské vydanie denníka Gazeta Wyborcza. Podľa prokuratúry ide o bezprecedentný prípad.

Britský súd poslal do väzenia skupinu novodobých otrokárov z Poľska: Podviedli stovky ľudí

Obmedzenie slobody spočíva v tom, že odsúdený bude dva roky 20 hodín týždenne vykonávať verejnoprospešné práce. O taký trest žiadal sám Jaroslaw F. a sudca ho v stredu len potvrdil.

Vyšetrovatelia zistili, že tento muž od vlaňajšieho marca do tohtoročného februára v komentároch pod článkami najmä na pravicových internetových portáloch urážal napríklad izraelskú veľvyslankyňu v Poľsku Annu Azariovú, ktorú označil za "šľa*ku na poste veľvyslanca". O nemeckej konzulke v Opole napísal, že "tá nemecká kra*a by mala byť ihneď vykopnutá z Poľska".

Najviac však tento muž, ktorého Gazeta Wyborcza označila za "najvulgárnejšieho šíriteľa nenávisti v Poľsku", urážal Ukrajincov. Písal o nich ako o "lúze" a na jednom fóre vyhlásil, že "dobrý Ukrajinec je mŕtvy Ukrajinec".

Bezprecedentný prípad: Poliaci sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: pixabay.com)

Prokuratúra ho obžalovala z toho, že v ôsmich desiatkach komentárov porušil poľské zákony. Verejne urážal hlavu cudzieho štátu a diplomatov, skupinu ľudí kvôli jej národnostnému, etnickému alebo rasovému pôvodu, schvaľoval takisto rôzne trestné činy a podnecoval k ich páchaniu.

"Činy, ktorých sa Jaroslaw F. dopustil, sú v celopoľskom meradle bez precedensu. Ako s ohľadom na počet komentárov, tak s ohľadom na vulgárnosť použitých výrazov," povedala počas stredajšieho pojednávania súdu prokurátorka Justyna Trzcińská. "Neuvedomoval som si, že písanie komentárov v takej forme je trestným činom," vysvetľoval Jaroslaw F. "Bol som presvedčený, že konám v rámci slobody slova," dodal.

Viac o téme: KomentáreInternet Sloboda slovaSúd Poľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu