Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kauza miliónových zmeniek naberá na obrátkach: Kočnerovi sa z väzby nechce, na súd nepríde

Marian Kočner Zobraziť galériu (3)
Marian Kočner (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

BRATISLAVA - Obžalovaný podnikateľ Marian Kočner sa nezúčastní na pojednávaní v kauze miliónových zmeniek, ktoré sa začína na Špecializovanom trestnom súde budúci pondelok.

"Obhajca obžalovaného M.K. osobne doručil na Špecializovaný trestný súd v Pezinku žiadosť obžalovaného o konanie v jeho neprítomnosti na všetkých šesť pojednávacích dní," informovala  hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Dodala, že predseda senátu zobral túto žiadosť na vedomie a plánuje zrušiť predvádzanie obžalovaného z ústavu na výkon väzby na hlavné pojednávanie.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v trestnej veci falšovania miliónových zmeniek obžalobu ešte v marci. Obžalobe z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti v tomto prípade čelia väzobne stíhaný podnikateľ Marian Kočner a bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol Rusko.

Pavol Rusko pred súdom začiatkom februára 2018 priznal podpis štyroch zmeniek s miliónovou hodnotou s tým, že ak by zmenky nepodpísal v roku 2000, "nebola by TV Markíza". Podľa Ruska je za celú situáciu zodpovedná jeho bývalá spoločníčka v Markíze Silvia Volzová, vinou ktorej sa televízia dostala do exekúcie. „Ja som len naprával veci, ktoré ona spôsobila," uviedol Rusko s tým, že v súvislosti s exekúciou voči televízii vznikla otázka, či tým nebude postihnutá aj vysielacia licencia.

Na snímke podnikateľ Marián
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Podľa neho hrozilo, že licencia ako nemajetkové právo prejde na spoločnosť Gamatex ako veriteľa, v dôsledku čoho by mohla byť licencia zrušená. Spôsob, ako tomu predísť, bola podľa Pavla R. kúpa spoločnosti Gamatex. Tá sa nakoniec udiala tak, že 80 miliónov korún bolo vyplatených ihneď a ďalších 500 miliónov malo byť vyplatených neskôr po splnení stanovených podmienok.

Podmienkami vyplatenia boli predĺženie vysielacej licencie, zvýšenie hodnoty televízie ako aj zabezpečenie vlastníctva akcií jedným subjektom. „Podpis zmeniek nepoškodil Markízu, umožnil jej 17 rokov vysielať," dodal exšéf Markízy.

Kauza miliónových zmeniek naberá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vyplatenie zmeniek údajne vystavených v roku 2000 a splatných po 15 rokoch na súde požadovala firma Správa a inkaso zmeniek podnikateľa Mariana Kočnera. Vyplatiť ich mali práve Rusko a spoločnosť Markíza Slovakia. Markíza počas súdnych konaní dlhodobo spochybňovala pravosť zmeniek a najmä tvrdenie, že boli podpísané v roku 2000. Súd už v jednom konaní o zmenke v hodnote viac ako osem miliónov eur dal za pravdu žalobcovi. Markíza sa však odvolala.

Viac o téme: ZmenkySúd Pavol Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu