Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tropická búrka Barry svoju aktivitu zmiernila: Varovanie pred vznikom povodní pretrváva

Tropická búrka Barry
Tropická búrka Barry (Zdroj: SITA/David J. Phillip)

LOUISIANA - Tropická búrka Barry, ktorá zasiahla americký štát Louisiana, v nedeľu zoslabla na tropickú depresiu. Meteorológovia však stále varujú pred možným výskytom prívalových povodní a tornád. Informovala o tom v noci na pondelok agentúra AP.

Oko depresie sa v súčasnosti nachádza 35 kilometrov severo-severovýchodne od mesta Shreveport na severozápade Louisiany. Sprievodný vietor v tom čase dosahoval rýchlosť 55 kilometrov za hodinu, uviedlo americké Národné centrum pre hurikány (NHC). Meteorológovia varovali pred výskytom prívalových dažďov a tornád východne a južne od centra depresie. Zoslabený búrkový systém by sa mal presunúť smerom na sever k štátu Arkansas.

Americký prezident Donald Trump už v piatok vyhlásil v štáte Louisiana núdzový stav, čím umožnil prísun federálnej pomoci, o ktorú vopred žiadal louisianský guvernér John Bel Edwards. Letisko v najväčšom louisianskom meste New Orleans, ktoré v sobotu uzavreli, v nedeľu obnovilo prevádzku. Desaťtisíce ľudí zostali bez dodávok elektrickej energie. Úrady v New Orleanse sa obávali najmä hrozby vzniku prívalových povodní a pozorne sledujú stav tamojších protipovodňových hrádzí.

Žiadne obete na životoch v Louisiane alebo okolitých štátoch doteraz nehlásili. Búrka Barry vyvolala spomienky na hurikán Katrina, pri ktorom bolo v roku 2005 zaplavených približne 80 percent územia New Orleans. Katrina udrela aj na iné oblasti Louisiany, Mississippi a Alabamy, pričom si vyžiadala približne 1800 mŕtvych a škody v hodnote 150 miliárd dolárov (133 miliárd eur).
 

Viac o téme: PovodneTropická búrkaBarryLouisianaTropická depresia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu