Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Jarovnice a okolité obce postihli pred 21 rokmi ničivé povodne, zomrelo 58 ľudí

Pred 20 rokmi zasiahla Jarovnice tragická povodeň Zobraziť galériu (6)
Pred 20 rokmi zasiahla Jarovnice tragická povodeň (Zdroj: TASR - Svätopluk Písecký)

JAROVNICE – Trojhodinová smršť, ktorá prišla po horúcom letnom dni, spôsobila pred 21 rokmi 20. júla 1998 na východnom Slovensku rozsiahle povodne. Najničivejšie sa prírodný živel prejavil v obci Jarovnice v Sabinovskom okrese. Prívalová vlna bahna, balvanov a vyvrátených stromov, valiaca sa korytom potoka Malá Svinka, zmietla rómsku osadu na jej brehu. Povodeň si v Jarovniciach vyžiadala desiatky obetí, predovšetkým detí.

Ničivá vlna sa prehnala aj okolitými obcami, kde tiež zomierali ľudia, a celkovo si vyžiadala 58 ľudských životov. Rozvodnili sa aj ďalšie východoslovenské rieky a ich prítoky. Povodeň spôsobila veľké materiálne škody v okresoch Sabinov, Prešov, Gelnica, Levoča, Svidník, Spišská Nová Ves a Košice-okolie v Prešovskom a Košickom kraji.

Prívaly vody v postihnutých obciach zaplavovali a strhávali rodinné domy, mosty aj cesty. Zničili elektrické vedenia, telefónne siete, poškodili rozvody pitnej vody a plynu. Povodeň zabíjala aj hospodárske a domáce zvieratá. Voda zaplavila studne aj poľnohospodársku pôdu, a mnohé obce odstrihla od okolitého sveta.

Pred 20 rokmi zasiahla
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Svätopluk Písecký/TASR)

Slovensko sa v roku 1998 pripravovalo na parlamentné voľby. Kandidujúce strany zriaďovali účty na pomoc postihnutým oblastiam a ich lídri navštevovali predovšetkým najviac postihnutú obec Jarovnice. Keď sa začal odhaľovať celkový rozsah skazy, vtedajšia opozičná Slovenská demokratická koalícia (SDK) prerušila v Prešovskom kraji volebnú kampaň, aby sa sústredila na pomoc obyvateľom postihnutých dedín. „Sú nešťastní, nemajú kde spať a sú nespokojní,“ komentoval situáciu v postihnutých oblastiach vtedajší predseda SDK Mikuláš Dzurinda.

Povodeň si v Jarovniciach
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - S. Písecký)

Jarovnice a okolité obce Uzovské Pekľany a Renčišov navštívil po tragédií aj predseda opozičnej Strany demokratickej ľavice (SDĽ) Jozef Migaš a 6. augusta 1998 aj predseda slovenskej vlády a líder Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS) Vladimír Mečiar. Podľa vyjadrenia vtedajšieho Tlačového a informačného odboru Úradu vlády (TIO) bolo cieľom premiérovej návštevy v postihnutých oblastiach „hľadanie niektorých operatívnych riešení priamo na mieste“.

Jarovnice a okolité obce
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Svätopluk Písecký)

Spúšť, ktorú júlová povodeň na východnom Slovensku zanechala, odstraňovali príslušníci Armády SR, Policajného zboru SR, Požiarnej ochrany, príslušníci Civilnej ochrany, zdravotnícke zložky, vodohospodári aj obyvatelia postihnutých obcí. Zabezpečovali predovšetkým stravu aj ubytovanie pre niekoľko tisíc evakuovaných.

V obci Jarovnice neskôr postavili niekoľko desiatok nájomných bytov, na brehu potoka Malá Svinka sa však napriek tomu znovu začali objavovať nové chatrče. Júnová povodeň v roku 1998 spôsobila v Prešovskom kraji škody za 1,632 miliardy slovenských korún. Povodne sa v Jarovniciach a okolitých obciach opakovali aj v nasledujúcich rokoch, našťastie už nikdy s takýmito tragickými následkami.

Povodeň si v Jarovniciach
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - S. Písecký)

Povodeň si v Jarovniciach
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - S. Písecký)

Viac o téme: TragédiaPovodneObeteJarovnice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu