Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Škandál s pokazeným poľským mäsom: Na Slovensku prebehli veľké kontroly, TOTO je výsledok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) vykonal v súvislosti so škandálom s poľským hovädzím mäsom doteraz celkovo 1 308 kontrol, počas ktorých sa nepotvrdilo, že by mäso z bitúnka pri meste Ostrov Mazowiecka bolo niečím nakazené. ÚVZ pokračuje v ďalších kontrolách a čaká aj na záverečnú správu Európskej komisie ku kauze poľského mäsa, ktorá by mala byť vydaná v piatok.

Konštatoval to vo štvrtok počas zasadnutia parlamentného zdravotníckeho výboru hlavný hygienik SR Ján Mikas. "Ešte 29. januára som nariadil regionálnym úradom, aby zabezpečili kontroly hovädzieho mäsa. Nemali sme informácie, či toto mäso z Poľska sa k nám dostalo. Na druhý deň sme dostali správy, že je problém v Poľsku, ale stále sme nemali potvrdenú distribúciu na Slovensko, to sa zmenilo už o 21:00. Prvé správy hovorili o tom, že toto mäso bolo doručené k trom slovenským odberateľom. Automaticky sme kontaktovali príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva. Správy z európskeho systému boli postupne dopĺňané, počet prevádzok narastal," uviedol k vývoju celej situácie Mikas.

Napokon ÚVZ SR dostal podľa Mikasa 6. februára správu od Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS), že mäso bolo dodané až do 31 prevádzok spoločného stravovania na Slovensku. "Z toho v 11 prípadoch išlo o školské a predškolské zariadenia. Všade tam boli vykonané kontroly. Z poľského mäsa tam bolo 226 kilogramov a bolo nachystané na prípravu pokrmov. V niektorých prípadoch sa napokon ukázalo, že z celkového počtu nešlo napokon o poľské, ale slovenské mäso," pokračoval Mikas.

Ján Mikas
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Pri 12 zariadeniach spoločného stravovania (reštauráciách) sa zas podľa Mikasa nedalo dokázať, či bolo hovädzie mäso z inkriminovaného bitúnku v Poľsku, no z Poľska pochádzalo. "Tu išlo o zhruba 170 kilogramov mäsa. Od 29. februára sme vykonali spolu 1 308 kontrol. V reštauráciách 574 a 734 v školských a predškolských zariadeniach. Najviac kontrol bolo v Košickom kraji - 420. Kontroly naďalej pokračujú," ozrejmil priebeh kontrol Mikas.

Podľa hlavného hygienika SR ide v celom prípade o nepochopiteľné zlyhanie poľskej strany. "Vidíme, že pochybili nepochopiteľne kolegovia v Poľsku. Musíme ochraňovať slovenského spotrebiteľa a myslím si, že z našej strany sme urobili všetko, čo bolo v našich silách. Do budúcna odporúčame a možno aj spravíme edukačné aktivity pre školských prevádzkovateľov a inšpektorov, lebo vidíme, že systém je dobre nastavený, no individuálne pochybenia môžu spôsobiť takýto stav, ktorý teoreticky vie ohroziť zdravie občanov. Našťastie zatiaľ sa nepreukázalo, že mäso z chorých kráv bolo niečím nakazené. V tomto smere čakáme aj na záverečnú správu Európskej komisie, ktorá by mala byť vydaná v piatok a na jej odporúčania," zakončil Mikas.

Viac o téme: MäsoPoľskoÚVZJán Mikas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu