Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pellegrini na summite EÚ: Dnes nie som optimista ohľadom dohody o brexite, Mayová vyjadrila nádej

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (4)
Peter Pellegrini (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

BRUSEL - Dohoda o tzv. brexite zrejme v stredu večer nebude realitou, uviedol predseda vlády SR Peter Pellegrini po príchode na summit EÚ v Bruseli.

Predsedu slovenskej vlády oslovili európski novinári s obligátnou otázkou, ktorú dávajú všetkým lídrom prichádzajúcim na októbrové zasadnutie Európskej rady: "Ste optimista, čo sa týka rokovaní o brexite?" "Nie som až taký optimista. Čo sa týka dnešného dňa, vyzerá to tak, že dohoda nebude," odpovedal Pellegrini. Vysvetlil, že to platí v kontexte toho, že premiéri a prezidenti očakávali, že prídu na summit potvrdiť už hotovú dohodu, čo sa nestalo.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

"Ale musíme urobiť maximum, až do posledných dní," odkázal na snahy EÚ a Británie dospieť k politickej dohode o organizovanom "rozvode". Pred príchodom na zasadnutie Európskej rady sa predseda vlády SR zúčastnil na summite Strany európskych socialistov (PES) a vo formáte premiérov krajín vyšehradskej štvorky (V4) rokoval s japonským premiérom Šinzóom Abem.

Mayová po príchode na summit EÚ vyjadrila nádej na uzavretie dohody o brexite

Dohoda o brexite je stále možná a treba veriť v uzavretie takej dohody, ktorá bude výhodná nielen pre Spojené kráľovstvo, ale aj pre Európsku úniu, uviedla britská premiérka Theresa Mayová po príchode na summit EÚ v Bruseli. Lídri ostatných 27 členských krajín očakávajú, že Mayová ich dokáže presvedčiť o tom, že jej plány na "priateľský rozvod", čiže riadený odchod z EÚ, nie sú mŕtve.
Theresa Mayová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

Premiérka sa najskôr stretla s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom a následne mala aj bilaterálne rokovanie s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom, ktorý povedie rokovania na summite EÚ. Tusk v utorok vyzval Mayovú, aby prišla na summit s novými a kreatívnymi nápadmi, ktoré pomôžu vyviaznuť zo slepej uličky súčasných rokovaní.

Mayová pred novinármi skonštatovala, že od neformálneho summitu v Salzburgu došlo k určitému pokroku, a zopakovala, že politická dohoda je "takmer hotová" a v najbližších týždňoch je potrebné doriešiť sporné otázky, medzi ktoré patrí aj budúci pobrexitový štatút hranice medzi Írskom a Severným írskom.

Po vystúpení britskej premiérky sa premiéri a prezidenti 27 členských štátov odoberú na separátnu pracovnú večeru a ďalšie diskusie o brexite. Pripojí sa k nim aj Juncker a tiež hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier.

Tajani: Mayová na summite EÚ nepredložila žiadne nové návrhy o dohode o brexite

Britská premiérka Theresa Mayová nepredložila svojim kolegom z členských štátov Európskej únie žiadne významné nové návrhy, ktoré by viedli k odblokovaniu rokovaní o brexite. Uviedol to predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani na úvod summitu EÚ v Bruseli.

Tajani bol prítomný na stretnutí Mayovej s hlavami vlád a štátov členských krajín EÚ. Počas tlačovej besedy, ktorá nasledovala po tomto stretnutí, Tajani zdôraznil, že Mayová vo svojom príhovore nepredložila žiadne nové iniciatívy spojené s rokovaniami o dosiahnutí politickej dohody pre riadený brexit. Podľa jeho slov bola atmosféra na úvod rokovaní oveľa uvoľnenejšia ako počas neformálneho summitu v Salzburgu, zároveň však dodal, že premiérka neponúkla "žiadne zmeny v obsahu".

Antonio Tajani
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

"Nepostrehol som nič podstatne nové v obsahu. Ale cítil som politickú vôľu dosiahnuť pokrok," uviedol Tajani pred novinármi s odkazom na Mayovej predošlé návrhy týkajúce sa dohody o brexitom s EÚ. Mayová tak nevyšla v ústrety žiadosti predsedu Európskej rady Donalda Tuska, ktorý ju v utorok vyzval, aby do Bruselu prišla s novými a "kreatívnymi" návrhmi, ktoré by premiérom a prezidentom umožnili pohnúť sa zo "slepej uličky" doterajších rokovaní o brexite.

Viac o téme: Peter PellegriniBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu