Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hasiči sú v pohotovosti: Európu dnes trápia požiare, horí aj v milovanej dovolenkovej destinácii

Pre lesný požiar na polostrove Pelješac evakuovali desiatky ľudí
Pre lesný požiar na polostrove Pelješac evakuovali desiatky ľudí (Zdroj: Twitter/Sebastjan Artič )

ZÁHREB/LONDÝN/PISA - Niekoľko desiatok ľudí museli dnes evakuovať v dôsledku lesného požiaru, ktorý ráno prepukol na juhochorvátskom polostrove Pelješac. Najprv plamene zachvátili nízke porasty pri dedine Mokalo blízko prístavného mesta Orebič, prácu hasičov potom veľa hodín komplikoval silný vietor. Našťastie si ale požiar nevyžiadal žiadne obete na životoch, informujú chorvátske médiá a agentúra AP.

Chorvátske ministerstvo obrany uviedlo, že hasičom pomáha 50 vojakov. Doteraz muselo byť podľa chorvátskej televízie evakuovaných 40 miestnych obyvateľov a turistov z dvoch kempingov blízko ohniska požiaru. Podľa televízie HRT požiar zachvátil dva domy v dedine Mokalo a ďalšie dva v dedine Stanković.

Hasiace lietadlá boli vyslané na pomoc hasičom dnes popoludní, keď poľavil vietor, uviedla agentúra AP. Silný vietor zároveň prerušil trajektové spoje medzi pevninou a ostrovmi. Server Croatia Week predtým uviedol, že cesta medzi Dubrovníkom a Pelješacom bola v oboch smeroch uzatvorená.

Hasiči chcú zabrániť tomu, aby požiar zasiahol obývané oblasti a snažia sa tak plamene zahnať smerom k horám a uhasiť. "Našťastie nie sú žiadne obete, to je najdôležitejšie," uviedol šéf hasičov Slavko Tucaković. Chorvátske úrady medzitým pátrajú po 25-ročnej žene z Mexika, ktorá sa vydala surfovať v rozbúrenom mori pri ostrove Brač.

Požiar vypukol aj v talianskej Pise, evakuovali 700 ľudí

Kvôli rozsiahlemu požiaru na zalesnenom kopci neďaleko talianskeho mesta Pisa bolo z niekoľkých obcí preventívne evakuovaných približne 700 ľudí. Uzavreté bolo podvečer tiež medzinárodné letisko v Pise. Informovala o tom dnes agentúra ANSA. Boj s ohňom sťažuje hasičom silný vietor, ktorý často mení smer. Žiadne zranenia zatiaľ nie sú hlásené.

 

 

Požiar na zalesnenej hore Monte Serra východne od toskánskeho mesta Pisa vypukol v pondelok neskoro večer. Na mieste zasahujú profesionálni i dobrovoľní hasiči, nasadené boli protipožiarne lietadlá. "Čelíme veľmi silnému lesnému požiaru a pri hasení hrozilo, že prídeme o dva tímy," povedal televíznej stanici Canale 50 veliteľ pisánských hasičov Ugo D'Anna. "Teraz je najdôležitejšie ochrániť dedinu (Calci)," dodal. Oheň podľa neho niekto založil úmyselne.

Kvôli hustému dymu, ktorý sa šíri z oblasti požiaru, zastavilo podvečer prevádzku medzinárodné letisko v Pise. To leží asi 15 kilometrov od hory Monte Serra. Plamene v oblasti zničili zatiaľ asi 600 hektárov zalesnenej plochy.

Hasiči zasahujú aj v Londýne

Približne 80 hasičov zasahovalo v utorok pri požiari, ktorý vypukol v centre voľného času v severnej časti Londýna. Informoval na svojej webovej stránke Londýnsky hasičský zbor (LFB). Požiar vypukol na streche prízemnej budovy v štvrti Highbury asi šesť kilometrov severovýchodne od centra Londýna. Na mieste zasahovalo 12 vozidiel a 80 hasičov, ktorých privolali krátko po 12.00 h miestneho času. Centrum ešte pred príchodom hasičov opustilo asi 100 ľudí. Úrady nehlásili žiadnych zranených a zatiaľ nepoznajú ani príčinu požiaru.

Viac o téme: PožiarHasičiLondýnTalianskoChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu