Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Bez hanby do vlastného vrecka: Štát uhradil Trumpov pobyt v letovisku, ktoré mu patrí

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Morrison)

WASHINGTON - Americké ministerstvo zahraničia vyplatilo cez 77.000 dolárov (viac ako 66t tisíc eur) golfovému areálu v Škótsku, ktorý patrí prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Platba bola vykázaná ako výdavok v rámci nedávnej cesty hlavy štátu do Európy. Napísala to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na informácie denníka The Scotsman.

Trump sa zdržiaval v škótskom Turnberry cez víkend medzi návštevou Británie a cestou do Helsínk na summit s prezidentom Ruska Vladimirom Putinom. V areáli trávil súkromnú časť svojho pobytu v Spojenom kráľovstve.

Platba na účet Trumpovej spoločnosti SLC Turnberry Ltd. je v účtoch vykázaná ako "hotelové izby pre návštevu VIP". Čiastku 7670 dolárov vyplatilo ministerstvo zahraničia v apríli, zvyšných 70.000 dolárov niekoľko dní pred prezidentovou návštevou. Ministerstvo zahraničia odmietlo informáciu komentovať, Biely dom na žiadosť o komentár nereagoval, píše Reuters.

Donald Trump
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Morrison)

Informácie podľa agentúry naznačujú, že cesta prezidenta do Európy priniesla nemalý benefit jeho vlastnému biznisu. Zatiaľ čo ostatni prezidenti USA odovzdali počas výkonu funkcie svoj majetok do zvereneckého fondu, Trump si vlastníctvo nehnuteľností ponechal, len ich správu odovzdal rodine.

Prezidentov syn Eric, ktorý spolu s bratom Donaldom areál v Turnberry spravuje, na twitteri napísal, že šéf Bieleho domu z prezidentského úradu žiadne zisky nemá. "Aj keď sa to po nás nepožaduje, rozhodli sme sa, že v prípade služieb pre americkú vládu budeme účtovať len náklady bez akéhokoľvek zisku. Keby býval inde, bude platiť oveľa viac," napísal Eric Trump.

Viac o téme: PlatbaLetoviskoDonald TrumpSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu