Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Medzinárodná hanba Slovenska! Sexi diplomatka si užívala na Novom Zélande luxus, ostali po nej dlhy

Eva Tvarožková (vpravo) Zobraziť galériu (2)
Eva Tvarožková (vpravo) (Zdroj: FB / European Union in New Zealand)

WELLINGTON - Slovensko si opäť raz ušilo z hanby kabát. Tentokrát je v centre pozornosti diplomatka Eva Tvarožková, ktorá sa s pomocou diplomatickej imunity vyhla zaplateniu obrovského nájomného.

Tvarožková pôsobi na Novom Zélande ako vedúca delegácie Európskej únie. Bývala v luxusnom dome vo Wellingtone, hlavnom meste krajiny, pričom nájomné bolo dohodnuté na 1500 novozélandských dolárov týždenne (872 eur). Ten však neplatila.

Tribunál, ktorý takéto spory rieši, pôvodne rozhodol, že prenajímateľovi Matthewovi Ryanovi má zaplatiť 20-tisíc dolárov (približne 11 650 eur) - okrem nájomného 14 314 dolárov aj pokutu 6 000 dolárov. Ako však informoval portál NZ Herald, podľa najnovšieho rozhodnutia Tvarožková zaplatiť nemusí, keďže má diplomatickú imunitu.

Ako informuje rezort zahraničia, Tvarožková nie je zamestnankyňou ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí a nepôsobí na zastupiteľskom úrade SR v zahraničí. Pracovať má pre Európsku službu pre vonkajšiu činnosť (EEAS).

Eva Tvarožková (Vľavo)
Zobraziť galériu (2)
Eva Tvarožková (Vľavo)  (Zdroj: FB / European Union in New Zealand)

Hanebné, odkazuje novozélandský premiér

„Ukazuje to, že prenajímatelia zjavne nemajú žiadne práva," tvrdí nahnevaný Ryan, ktorý rozhodnutie označil za smiešne. Na situáciu reagoval aj zastupujúci novozélandský premiér Winston Peters, podľa ktorého to je hanebné, ale nedá sa s tým nič robiť. 

Zároveň však dodáva, že diplomatická imunita má aj napriek takýmto prešľapom význam. „Môže to byť hanba, ale ak máte diplomatov v zahraničí v hocakej krajine a stanú sa obeťami miestneho právneho alebo politického útoku, alebo sa im budú vyhrážať, alebo im zoberú bývanie, hoci im ho už Nový Zéland zaplatil, uvedomíte si, že diplomatická imunita je veľmi dôležitá," uviedol Peters. 

Viac o téme: Eva Tvarožková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu