Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Muž najatý na vraždu Babčenka popísal detaily konšpirácie: Takto prebehla prísne tajná akcia

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP/Presidential Press Service)

KYJEV - Muž, ktorého si údajne ukrajinský podnikateľ najal na vraždu ruského opozičného novinára Arkadija Babčenka pôsobiaceho v Kyjeve, opísal v rozhovore so stanicou BBC detaily svojej konšpiračnej misie, v ktorej vraj od začiatku spolupracoval s ukrajinskými bezpečnostnými zložkami.

Nové FAKTY o vražde novinára: Prečo zinscenovali jeho smrť a ako odhalili zapojenie Ruska

Oleksij Cymbaljuk v rozhovore s kyjevským korešpondentom BBC Jonahom Fisherom tvrdí, že so zadaním zavraždiť novinára sa okamžite zveril tajnej službe SBU a postupoval potom podľa jej pokynov.

Správa o zastrelení Babčenka šokovala 29. mája celý svet a ďalší, ešte väčší šok, zažili ľudia o deň neskôr. Vtedy na tlačovej konferencii vystúpili predstavitelia SBU so živým Babčenkom po boku a tvrdili, že jeho vraždu pomohli zinscenovať, aby mohli zatknúť jej zadávateľa; z úkladov proti Babčenkovi pritom obvinili ruskú tajnú službu. Postup Kyjeva vyvolal vlnu kritiky, ukrajinské úrady ho však obhajovali a tvrdili, že fingovaná vražda mala zabrániť útokom na ďalších kritikov Kremľa žijúcich v ukrajinskom exile. Moskva všetky obvinenia odmietla.

Muž najatý na vraždu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Efrem Lukatsky)

Ako organizátor vraždy bol zadržaný ukrajinský podnikateľ Borys Herman, práve k nemu vraj priviedla políciu spolupráca s Cymbaljukom, bývalým príslušníkom vládnych síl bojujúcich na východe Ukrajiny.

Cymbaljuk tvrdí, že ho Herman oslovil preto, že sa domnieval, že s ním pôjde ľahko manipulovať. Vraj sa niekoľkokrát stretli, písali si odkazy a on potom spolu so zadaním dostal ako zálohu 14-tisíc dolárov.

Obsah stretnutí si ale od začiatku nahrával a okamžite kontaktoval ukrajinské úrady, tie potom sprostredkovali jeho stretnutie s plánovanou obeťou v Babčenkovom byte. "Dôstojník nás predstavil slovami 'pozdravte svojho možného vraha'", opísal prvé stretnutie Cymbaljuk.

Po niekoľkých dňoch vraj vraždu fingovali tak, aby Herman nepojal žiadne podozrenie. Cymbaljuk išiel do Babčenkovho bytu, odkiaľ potom sanitka odviezla zakrvaveného novinára.

"Dojedol som polievku, zavolal som si taxík a išiel zabiť Babčenka. Pred svojim bytom ležal v kaluži krvi a čakal, než po neho príde sanitka. Poprial som mu veľa zdravia. Povedal mi, nech ho nerozosmievam," citoval Ukrajinca denik.cz.. "S tým parazitom som zatočil," napísal potom Cymbaljuk správu Hermanovi a ukryl sa na bezpečné miesto. Vzápätí ukrajinská polícia Hermana zatkla.

Herman kontakt s Cymbaljukom nepopiera, jeho právnici však tvrdia, že aj on spolupracoval s kontrarozviedkou. Prokurátor Ruslan Kravčenko ale Hermanovu verziu poprel.

Viac o téme: VraždaBBCArkadij Babčenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu