Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Konšpiračný Zem a vek zrejme dostane ďalšiu stopku: Sťažnosti ľudí silnejú

Búrlivá diskusia zaujala širokú verejnosť. Zobraziť galériu (3)
Búrlivá diskusia zaujala širokú verejnosť. (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Vyzerá to tak, že do boja proti dezinformačným periodikám sa pridá ďalší obchodný reťazec. Aj zákazníci Tesca sa sťažovali na predaj konšpiračného časopisu Zem a vek, vedenie sa preto rozhodlo, že v blízkom čase si spravia prieskum. Pokiaľ obsah kontroverzného časopisu nevyhovie, vyradia ho z ponuky.

Po viacerých nespokojných názoroch na predávanie časopisu Zem a Vek sa Tesco rozhodlo reagovať. Ich zákazník Peter zverejnil na ich stránke príspevok, ktorým vyjadril svoje znepokojenie. „Dobrý deň, zarazilo a znepokojilo ma, keď som dnes vo Vašej predajni zistil, že predávate časopis Zem & Vek, ktorý šíri konšpiračné teórie, antisemitské postoje a podobné vyslovene spoločensky škodlivé a nebezpečné myšlienky,“ napísal Peter.

Konšpiračný Zem a vek
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Tesco Slovensko)

Tesco vykoná interný audit

„Považujem to za veľmi zlý signál a nedobrý príklad zo strany takého veľkého predajcu, ako je Váš reťazec. Ocením, keď sa rozhodnete podobné médiá stiahnuť z predaja. Kým sa tak nestane, budem nakupovať inde a na túto skutočnosť budem upozorňovať aj svojich blízkych,“ dodal. Pod príspevkom sa spustila debata, na ktorú Tesco zareagovalo. „Vážení fanúšikovia, Tesco je nestranná a apolitická spoločnosť, a preto našich zákazníkov ubezpečujeme, že predajom žiadnych z tlačovín v našich obchodoch nijako nevyjadrujeme náš názor,“ napísal zástupca obchodného reťazca na Facebook.

Konšpiračný Zem a vek
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Tesco Slovensko)

Tesco si je vedomé rôznorodosti ich ponuky v sortimente tlače, avšak ich podnikanie nijako nesúvisí s ich obsahom, názormi, či teóriami, s ktorými sa žiadnym spôsobom nestotožňujú. „Uvedomujeme si tiež, že sme zodpovedná obchodná spoločnosť, ktorá určuje sortiment a kritériá jeho výberu. Na podnet verejnosti sme sa preto rozhodli v blízkej dobe vykonať interný audit všetkých ponúkaných periodík v spolupráci s nezávislými partnermi a v prípade, že by niektoré z periodík nespĺňali naše interné kritéria vrátane obsahu, akým by mohlo byť podnecovanie verejnosti k nenávisti, neznášanlivosti, či porušovaniu ľudských práv, vyradíme ho z našej ponuky.“


Stopka xenofóbii a rasizmu: Obchodný reťazec končí s predajom konšpiračného mesačníka Zem a Vek


Billa sa po kritike na svojej fanúšikovskej stránke rozhodla dať stopku konšpiračnému mesačníku, ktorého šéfredaktorom je Tibor Eliot Rostas. Na obsah časopisu, ktorý šíri hoaxy a rasistické a xenofóbne články, upozornil zákazník Jakub. 

Viac o téme: TescoZem a Vek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu