Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Anglický lord vášnivo bojoval za brexit: Teraz žiada o trvalý pobyt vo Francúzsku

Na archívnej snímke britský minister financií Nigel Lawson.
Na archívnej snímke britský minister financií Nigel Lawson. (Zdroj: Foto: TASR/AP)

LONDÝN - Jeden z popredných aktivistov za odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie, britský politik Nigel Lawson (86), požiadal o trvalý pobyt vo Francúzsku, čo znamená, že v prípade súhlasu francúzskych úradov by sa aj naďalej tešil výhodám členstva v Únii, z ktorej chcel odísť.

Belgická televízna stanica RTBF vo štvrtok spresnila, že lord Lawson, bývalý poslanec Konzervatívnej strany, vplyvný člen vládneho kabinetu Margaret Thatcherovej a neúnavný kritik EÚ, bol v roku 2016 jedným z prominentných aktivistov kampane za brexit. V súčasnosti žije na juhozápade Francúzska a úrady tejto krajiny požiadal o poskytnutie trvalého pobytu.

Lawson bol na čele kampane Vote Leave (Hlasujte za odchod) a v britských médiách sa "preslávil" aj ako popierač klimatických zmien. V kampani za brexit dominoval popri ďalších známych menách ako bývalý londýnsky starosta Boris Johnson (súčasný šéf britskej diplomacie), vplyvný poslanec konzervatívcov Michael Gove alebo bývalý šéf Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva Nigel Farage.

Podľa RTBF lord Lawson opakovane vyhlasoval: "Nevidím žiaden cieľ v Európskej únii." A otvorene dával najavo, že Úniu považuje za hospodárske zlyhanie.

Odhaduje sa, že v súčasnosti žije vo Francúzsku okolo 150.000 britských občanov. Od referenda o brexite až do apríla tohto roku vyše 15.000 z nich už požiadalo úrady o udelenie trvalého pobytu.

Viac o téme: Nigel Lawson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu