Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Maďarsko ubezpečilo Spojené štáty: Nepostavíme sa do radu maniackych krajín

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó (vľavo) a šéf americkej diplomacie Mike Pompeo počas stretnutia vo Washingtone
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó (vľavo) a šéf americkej diplomacie Mike Pompeo počas stretnutia vo Washingtone (Zdroj: SITA/AP/Pablo Martinez Monsivais)

WASHINGTON - Maďarsko sa nepostaví do radu európskych krajín, ktoré už pomaly "maniacky" kritizujú USA, ubezpečil v stredu vo Washingtone maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó šéfa diplomacie USA Mikea Pompea.

Podľa agentúry MTI maďarský minister po schôdzke podotkol, že Spojené štáty vnímajú Maďarsko a celý región strednej Európy ako prirodzeného spojenca. Szijjártó dodal, že USA a Maďarsko spolupracujú v zahraničnopolitických otázkach, ako napríklad v otázke reformy Organizácie spojených národov (OSN), ale aj v snahe dosiahnuť čestný medzinárodný postoj k Izraelu.

"Spolupracujeme aj v boji proti ilegálnej migrácii, terorizmu či v ochrane kresťanských spoločenstiev vo svete," zdôraznil šéf maďarskej diplomacie. Z vyhlásenia vydaného ministerstvom zahraničných vecí USA vyplýva, že americký minister zdôraznil význam zachovania čulého života občianskej spoločnosti.

Pompeo zdôraznil nutnosť podpory Ukrajiny voči ruskej agresii a dodal, že treba tiež podporovať približovanie sa Ukrajiny k Severoatlantickej aliancii a zabrániť rastu vplyvu Ruska v strednej Európe.

Ministri sa podľa tohto vyhlásenia zhodli v tom, že v Európe treba dosiahnuť diverzifikáciu zdrojov energií. Pompeo a Szijjártó rokovali aj o amerických investíciách v Maďarsku, ako aj o dohode o obrannej spolupráci. Internetové vydanie maďarského ľavicového denníka Népszava v súvislosti so schôdzkou poznamenalo, že maďarského ministra zahraničných vecí prijali vo Washingtone naposledy v roku 2012, keď János Martonyi presviedčal Hillary Clintonovú, že v Maďarsku je "všetko v poriadku".

Denník dodáva, že pre Pompea, ktorý predtým riadil CIA, zrejme otázka dodržiavania pravidiel právneho štátu v Maďarsku nebola hlavnou témou rozhovoru so Szijjártóom.

Viac o téme: USAMaďarskoPéter SzijjártóMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu