Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Protivládne demonštrácie v Arménsku pokračujú: V Jerevane zadržali vodcu protestov

Protivládne protesty v Arménsku
Protivládne protesty v Arménsku (Zdroj: SITA/PAN Photo via AP)

JEREVAN - V arménskej metropole Jerevan zadržali v nedeľu vodcu opozície Nikolu Pašinjana po tom, čo premiér Serž Sarkisjan opustil rokovanie, ktorého cieľom bolo ukončiť desať dní trvajúce protivládne protesty. Informovala o tom na svojej webovej stránke rozhlasová stanica RFE/RL.

"Prišiel som sem prerokovať vaše odstúpenie," povedal na úvod stretnutia s premiérom Pašinjan. "Toto nie je dialóg, ale vydieranie," vyhlásil Sarkisjan a zo stretnutia, ktoré sa konalo v jerevanskom hoteli Marriott, odišiel. Pašinjana následne zadržala polícia.

Protesty proti zvoleniu bývalého prezidenta Serža Sarkisjana za premiéra parlamentom prebiehajú od 13. apríla. Opozícia ho obviňuje z neúčinného riadenia krajiny a zhoršenia hospodárskej situácie. V pondelok sa demonštranti pokúsili preniknúť do budovy parlamentu. Pri zásahu polície utrpeli zranenia desiatky ľudí. Nasledujúci deň protestujúci oznámili začiatok "zamatovej revolúcie" v Arménsku.

Napriek protestom arménsky parlament v utorok zvolil 63-ročného Sarkisjana do funkcie premiéra. Predtým nadobudli účinnosť zmeny v ústave, podľa ktorých Arménsko prechádza na parlamentnú formu vlády a šéf kabinetu bude mať rozšírené právomoci. 

Viac o téme: DemonštrácieArménskoJerevanProtivládne protesty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu