Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Sýrska armáda pred hroziacim americkým útokom opúšťa základne a letiská

Bašár Asad
Bašár Asad (Zdroj: TASR/AP)

DAMASK - Príslušníci sýrskych ozbrojených síl začali na pokyn svojho velenia opúšťať najväčšie vojenské základne a letiská v celej krajine. Okrem toho bola sýrska armáda uvedená do stavu plnej bojovej pohotovosti. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) sídliace v Británii.

Velenie sýrskych ozbrojených síl pristúpilo k tomuto kroku po tom, čo americký prezident Donald Trump pohrozil Sýrii raketovými útokmi v odvete za údajný útok chemickými zbraňami, ku ktorému malo dôjsť v noci na nedeľu v sýrskom meste Dúmá ležiacom neďaleko metropoly Damask.

Aktivisti z ľudskoprávnej organizácie SOHR uviedli, že videli, ako konvoje sýrskej armády opúšťajú základne, ktoré využívali počas ofenzívy proti povstalcom v oblasti východná Ghúta neďaleko Damasku. Medzi nimi je aj základňa pri meste Dumajr.

S tvrdením, že v meste Dúmá došlo k chemickému útoku, prišli v nedeľu sýrski aktivisti, záchranári a zdravotníci. Zväz sýrskych záchranárskych organizácií (UOSSM) uviedol dokonca bilanciu až vyše 100 mŕtvych.  

Západ z útoku obviňuje režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorý podporuje Moskva. Tá naopak podľa Viktora Poznichira z generálneho štábu ruskej armády, ktorého citovala agentúra TASS, tvrdí, že ho zinscenovala dobrovoľnícka humanitárna organizácia Sýrska civilná ochrana, známa tiež ako Biele prilby.

Ruská armáda rozmiestni v meste Dúmá vojenskú políciu

Ruská armáda v stredu informovala, že rozmiestni svoje jednotky v sýrskom meste Dúmá, ktoré sa počas uplynulého víkendu stalo terčom údajného chemického útoku. Viktor Poznichir z generálneho štábu ruských ozbrojených síl podľa agentúry AP uviedol, že do Dúmy prídu už vo štvrtok príslušníci ruskej vojenskej polície, aby zaistili bezpečnosť mesta. 

Mesto Dúmá podľa jeho slov už s pomocou ruskej armády opustilo dovedna 41.213 ľudí vrátane 3354 povstalcov a 8642 členov ich rodín. Z útoku v Dúme obviňuje Západ sýrsku vládu podporovanú Ruskom, ktorá to však popiera. Spojené štáty a ďalšie západné krajiny v tejto súvislosti nevylučujú ani odvetný úder na sýrske vládne ciele. Rusko varuje, že by to malo vážne následky.

Správy o chemickom útoku v meste Dúmá, ktoré leží v oblasti východnej Ghúty, Moskva spochybňuje a naznačuje, že mohlo ísť o provokáciu. Pozície Západu a Ruska sa v utorok nepodarilo zblížiť ani na pôde Bezpečnostnej rady OSN.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) s odvolaním sa na informácie získané od lekárov v oblasti v stredu oznámila, že symptómy 500 sýrskych pacientov ošetrených po údajnom útoku v Dúme poukazujú na použitie toxických chemikálií.

Albrightová: USA nemajú pre Sýriu žiadnu stratégiu

Bývalá americká ministerka zahraničných vecí Medeleine Albrightová sa obáva, že Washington nemá na riešenie minulotýždňového údajného chemického útoku v Sýrii žiadnu stratégiu. Podľa nej by mal existovať skutočný plán, a nie tvíty na sociálnej sieti. Diplomatka to v stredu ráno uviedla v rozhovoroch pre televízne stanice CNN a MSNBC.

Albrightová súhlasí s kritikou šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten je podľa nej bez pochýb spoluvinným za situáciu v Sýrii. Jednou vecou je však podľa nej konať a druhou mať plán. "Pokiaľ viem, neexistuje stratégia. To je jedna vec, reagovať na tento obzvlášť ohavný problém týkajúci sa chemického útoku, ale potrebujeme nejakú stratégiu. Dúfam, že sa na tom pracuje, lebo čelíme veľmi vážnej situácii," povedala diplomatka pre CNN.

Trump podľa Albrightovej aspoň konečne uznal, že Putin nie je kamarát. Ruský prezident má pre Blízky východ úplne iné plány než Washington, a nielen tam, ale na celom svete podkopáva demokraciu, myslí si bývalá ministerka. Podiel viny na situácii v Sýrii i na údajnom chemickom útoku má však podľa nej aj Trump. "Asad dal najavo svoj zámer minulý týždeň po tom, ako Trump povedal, že stiahne svoje vojská," uviedla Albrightová.

Ministerka zahraničných vecí z čias prezidenta Billa Clintona skritizovala Trumpa aj za používanie sociálnej siete Twitter na oznámenie svojich zámerov a názorov o Sýrii. "O takom niečom vážnom sa netvítuje. Mám z toho obavy. Krízy boli aj predtým. Riešili sme ich a pracovali na nich diplomati, ktorí vedeli, o čo ide, nebolo tam len tvítovanie. Toto si nemôžeme dovoliť. Toto je nebezpečná situácia," varovala Albrightová v televízii MSNBC.

Diplomatka dodala, že Asad pácha zabíjaním svojich ľudí medzinárodný zločin a Spojené štáty musia nájsť spojencov na riešenie situácie. Albrightová tiež ľutuje, že bývalý prezident Barack Obama neurobil viac, keď Asad prekročil použitím chemických zbraní jeho "červenú hranicu". Snažil sa však zostať v hraniciach zákona a žiadal o súhlas Kongres, v čom neuspel, pripomenula.

Sýria obvinila USA zo stupňovania napätia

Sýria obvinila Spojené štáty z "bezohľadného" vyhrocovania situácie v tejto blízkovýchodnej krajine zmietanej vojnou po tom, ako sa objavili správy o údajnom chemickom útoku blízko hlavného mesta Damask. Informovala o tom v stredu agentúra DPA, ktorá prevzala správu sýrskej oficiálnej tlačovej služby SANA.

"Neprekvapuje nás táto bezohľadná eskalácia zo strany krajiny, akou sú Spojené štáty, ktoré sponzorovali a stále sponzorujú terorizmus v Sýrii," uviedla SANA, pričom citovala nemenovaného predstaviteľa sýrskeho ministerstva zahraničných vecí. "Nie je zvláštnosťou, ak americký režim, ktorý poslúžil Dáišu (Islamskému štátu) ako vzdušná sila, podporuje teroristov vo východnej Ghúte a preberá záštitu nad ich výmyslami a klamstvami, aby mohli byť využité ako zámienka pre zameriavanie sa na Sýriu," dodal predstaviteľ, pričom spomenul oblasť pri Damasku, kde podľa západných štátov použili sýrske sily cez víkend chemické zbrane.

Citovaný predstaviteľ potvrdil pripravenosť Sýrie spolupracovať s "nestranným a nespolitizovaným" výborom zloženým zo zástupcov neutrálnych krajín, ktorý by preveril tvrdenia o útoku toxickou látkou v meste Dúmá, ktoré sa nachádza v bývalej opozičnej enkláve východná Ghúta.

Americký prezident Donald Trump pohrozil vojenským zásahom ako odplatou za údajný chemický útok na povstalcami ovládané mesto Dúmá, kde podľa aktivistov a záchranárov zahynulo najmenej 40 ľudí. Sýrska vláda prezidenta Bašára Asada a spojenecké Rusko popierajú, že k takému útoku vôbec došlo.

Viac o téme: RuskoUSASýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu