Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Baskickí separatisti sklonili hlavu a urobili nečakaný krok: Žiadajú o odpustenie

ETA
ETA (Zdroj: SITA/AP/Gara)

BILBAO - Separatistická militantná organizácia ETA (Baskicko a jeho sloboda) sa verejne ospravedlnila svojim obetiam a priznala k "škodám", ktoré počas svojich ozbrojených operácií "spôsobila". Informoval o tom v piatok denník El País s odvolaním sa na miestne periodiká Gara a Berria.

Vo svojom vyhlásení ETA priznala "priamu zodpovednosť" za utrpenie, ku ktorému dochádzalo v posledných desaťročiach teroristických útokov. "Uvedomujeme si, že počas tohto dlhého obdobia sme spôsobili veľa bolesti vrátane mnohých škôd. Chceme prejaviť rešpekt mŕtvym, raneným i obetiam... Je nám to naozaj ľúto," dodala organizácia. 

Stalo sa tak po tom, ako televízia ETB vo štvrtok informovala, že ETA v prvý májový víkend oznámi svoje úplné rozpustenie. Miestne noviny Gara vo februári napísali, že lídri ETA sa chystajú vyzvať členov organizácie, aby hlasovali o tom, či ju chcú do leta úplne rozpustiť, poznamenala agentúra Reuters.

ETA, ktorá počas svojho boja za vytvorenie nezávislého štátu Baskicko na severe Španielska a juhu Francúzska zavraždila viac než 850 ľudí, je prakticky neaktívna od vlaňajšieho apríla, keď súhlasila s odzbrojením, čím sa ukončilo takmer pol storočia trvajúce separatistické násilie.

Úplné zastavenie ozbrojených operácií oznámila ETA už v októbri 2011, pričom odvtedy trvá prímerie. Hlasovanie o jej definitívnom rozpustení prichádza po niekoľkých mesiacoch interných diskusií. Väčšina členov skupiny je vo väzení. Španielsky minister vnútra Juan Ignacio Zoido však uviedol, že vyhlásenia nestačia, a vyzval organizáciu ETA, aby sa kompletne rozpustila a ospravedlnila obetiam.

ETA bola založená v roku 1959 ako dôsledok nespokojnosti Baskov s politickým a kultúrnym utláčaním režimu diktátora Francisca Franca. Organizácia sa stala neslávne známou ako jedna z najkrutejších separatistických skupín v Európe. Jej prvou známou obeťou bol v roku 1968 šéf tajnej polície v meste San Sebastián, poslednou francúzsky policajt v roku 2010.

ETA sa v priebehu uplynulého desaťročia postupne oslabovala následkom uväznenia stoviek svojich členov a zhabania zbraňového arzenálu pri spoločných akciách španielskej a francúzskej polície.

Viac o téme: MilitantiSeparatistiETA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu