Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Británia pod tlakom Kremľa: Majú čo vysvetľovať, šialené obvinenia zašli priďaleko

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Londýn sa Rusku bude musieť za obvinenia v kauze Skripaľ ospravedlniť a odpovedať na otázku, na čom boli jeho tvrdenia založené. Uviedol to v utorok podľa agentúry TASS hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

"(Londýn) sa nejakým spôsobom bude musieť ospravedlniť ruskej strane, ale to je ešte určite hudba ďalekej budúcnosti, tento marazmus už zašiel priďaleko," povedal Peskov v reakcii na kauzu Skripaľ. 

Vyjadril tiež presvedčenie, že obvinenia Británie, že Rusko stojí za útokom na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa, sa nikdy nepotrvrdia. "Britský minister zahraničných vecí, ktorý obvinil prezidenta Putina, a predsedníčka vlády Spojeného kráľovstva, sa teraz svojim kolegom v Európskej únii budú musieť pozrieť do očí," povedal hovorca ruského prezidenta.

Postupne sa začalo potvrdzovať, že "šialené obvinenia, ktoré z britskej strany odzneli v priebehu niekoľkých hodín po incidente, neboli podložené," uviedol Peskov. Reagoval tak na informácie o výskume britských expertov, ktorí nedokázali potvrdiť, že nervovoparalytická látka novičok, ktorou bol pred mesiacom otrávený Skripaľ, pochádza z Ruska.   

Podľa Peskova teraz sa ponúka jediná otázka - na čom boli založené tvrdenia Británie. "Britská strana je na to povinná odpovedať," zdôraznil hovorca Kremľa a dodal, že túto otázku otvoria aj na zasadnutí Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

Zinscenované spravodajmi

Kauza Skripaľ je grotesknou provokáciou, ktorú drzo zinscenovali britské a americké spravodajské agentúry, vyhlásil v stredu na Moskovskej konferencii o globálnej bezpečnosti riaditeľ ruskej civilnej Služby vonkajšej rozviedky (SVR) Sergej Naryškin. Podľa agentúry TASS Naryškin taktiež uviedol, že niektoré európske krajiny sa neponáhľajú nasledovať Londýn a Washington a snažia sa pochopiť, čo sa vlastne stalo.

Naryškin povedal, že veľvyslanci a ďalší činitelia Británie a USA vyvíjajú v kauze Skripaľ agresívny tlak na spojencov v NATO, členské krajiny Európskej únie i ázijské štáty - čo možno podľa jeho slov považovať za prejav "americko-centristického systému medzištátnych vzťahov založených na nátlaku, dokonca na vydieraní".

Dostali odpoveď

Rusko dostalo od Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) odpovede na svoje otázky v kauze otrávenia bývalého agenta ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije. Informovala o tom agentúra TASS.

Zastúpenie Ruska pri OPCW uviedlo, že Moskva tieto odpovede analyzuje. OPCW však "v podstate odpovedala len na jednu" z otázok, ktoré jej Rusko zaslalo v nedeľu, píše agentúra TASS. Podľa ruských médií ich Moskva adresovala technickému sekretariátu OPCW spolu 13.

Na žiadosť Ruska sa v stredu v Haagu koná mimoriadne zasadnutie Výkonnej rady OPCW, na ktorom sa bude diskutovať o kauze Skripaľ. Agentúra TASS s odvolaním sa na nemenované zdroje v stredu uviedla, že predstaviteľ Británie pri OPCW sa na tomto rokovaní nezúčastní.

Viac o téme: JedOtravaRuskoVeľká BritániaSergej SkripaľNovičok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu