Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prezident Kiska si myslí, že sme sa nezachovali správne voči spojencom

(Zdroj: SITA/Radoslav Maťaš)

POPRAD – Prezidenti Českej republiky a Slovenskej republiky Miloš Zeman a Andrej Kiska sa dnes počas oficiálnej návštevy znovuzvolenej českej hlavy štátu na Slovenska na Štrbskom plese venovali aj kauze otravy bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry novičokom, ktorý sa vyrábal údajne v Rusku.

“Sme jediná krajina Visegrádskej štvorky, ktorá nevyhostila žiadneho z ruských diplomatov v súvislosti s otrávením dvojitého agenta Sergeja Skripaľa,” uviedol na štvrtkovej tlačovej konferencii na Štrbskom plese Andrej Kiska. “Spojenci od nás očakávajú nejaké symbolické gesto spoľahlivosti a dôvery," dodal. Kiska si myslí, že Slovensko malo postupovať rovnako ako väčšina krajín Európskej únie, jej jadro a krajiny V4. Slovenská republiky zatiaľ len povolala svojho veľvyslanca v Moskve na konzultácie.

Na kauzu Skripaľ reagoval aj český prezident Zeman. "Nie som chemik, takže sa k tomu neviem v tejto súvislosti vyjadriť. Zaregistroval som ale, že Británia nemá žiadne dôkazy o ruskej účasti v tejto akcii a Angličania vraj začali sťahovať zo svojich webov toto obvinenie Ruska. Takže je to detektívka. Ako na to reagovať, záleží na jednotlivých krajinách," konštatoval Zeman. Český prezident dodal, že zatiaľ nemá bližšie informácie o tom, že jed novičok, ktorým otrávili Skipaľa a jeho dcéru, pochádzal z Česka. "Dal som bezpečnostnej a informačnej službe jeden mesiac, z toho uplynul jeden týždeň, ešte ostávajú tri," uzavrel Zeman.

Bývalý dvojitý agent Sergej Skripaľ a jeho dcéra Júlia boli 4. marca otrávení novičokom. Ide o nervovoparalytickú látku vyvinutú Sovietskym zväzom a údajne vyrábanú v niektorých postkomunistických krajinách vrátane Česka. Britská vláda tvrdí, že za tento útok je s najväčšou pravdepodobnosťou zodpovedné Rusko, čo ale Moskva dôrazne popiera. V reakcii na tento útok viaceré krajiny sveta vrátane členských štátov Európskej únie i Visegrádskej štvorky vyhostili ruských diplomatov zo svojho územia. Slovensko sa k týmto krajinám nepridalo.

Viac o téme: Andrej KiskaMiloš ZemanNovičokKauza Skripaľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu