Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Erdogan sa neudržal a povedal kosovskému premiérovi svoje: Išlo o kritiku tajnej služby

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Kayhan Ozer/Pool Photo via AP)

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu nevyberane zaútočil na kosovského premiéra Hashima Thaciho. Ten sa "previnil" tým, že si dovolil kritizovať operáciu tureckej tajnej služby na kosovskom území, v rámci ktorej tureckí agenti uniesli z územia Kosova šiestich Turkov.

Erdogan ich obviňuje z napojenia na tureckého duchovného vodcu Fethullaha Gülena, ktorého viní z organizácie puču z júla 2016. Podľa tureckej opozície aj medzinárodných pozorovateľov ide však len o Erdoganove projekcie. Pri akcii tureckých agentov, pri ktorej im asistovali aj pracovníci kosovskej tajnej služby, uniesli z Kosova do Turecka piatich tureckých učiteľov a jedného lekára. Kosovský premiér Thaci, ktorý o akcii nič nevedel, v reakcii na ňu odvolal svojho ministra vnútra aj šéfa tajnej služby.

Erdogan mu v sobotu cez médiá odkázal, že za svoje správanie "zaplatí". "Odkedy si začal ochraňovať tých, ktorí sa pokúšajú zorganizovať puč proti Tureckej republike," osopil sa Erdogan na Thaciho. Po pokuse o puč z júla 2016, pri ktorom prišlo o život viac ako 250 ľudí, vystupňoval Erdoganov režim útlak tureckej opozície a uväznil už viac ako 50-tisíc ľudí. Viac ako 150-tisíc ďalších tureckých občanov prišlo z dôvodu svojho politického presvedčenia o prácu.

Z organizácie puču Erdogan obvinil duchovného vodcu Fethullaha Gülena, ktorý žije v americkom exile. Ten naopak tvrdí, že pokus o puč je dielom samotného Erdogana, ktorý si ním chcel pripraviť pole pre vysporiadanie sa s domácou opozíciou. Erdogan žiadal o vydanie Gülena aj Spojené štáty, americké ministerstvo zahraničia mu však odkázalo, že na to nevidí dôvod.

Viac o téme: Hashim ThaciRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu