Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Patrí k najhľadanejším v krajine: Turecko požiadalo Nemcov o zadržanie kurdského vodcu

Sálih Muslim
Sálih Muslim (Zdroj: Twitter/StoicViper)

ANKARA - Turecko požiadalo nemecké úrady o zadržanie a následné vydanie bývalého vodcu sýrskej kurdskej Strany demokratickej jednoty (PYD) Sáliha Muslima, ktorého počas uplynulého víkendu údajne videli v Berlíne. Informovala o tom v pondelok turecká štátna tlačová agentúra Anadolu.

Muslima koncom februára nakrátko zadržali v Prahe, kde sa zúčastňoval na medzinárodnej konferencii o Blízkom východe. Medzinárodný zatykač naňho vydalo Turecko, ktoré úrady v Česku požiadalo o Muslimovo vydanie. Český súd však minulý týždeň rozhodol o jeho prepustení na slobodu, za čo si vyslúžil kritiku Ankary.

Mestský súd v Prahe uplynulý utorok na neverejnom pojednávaní rozhodoval, či spomínaný Kurd spĺňa podmienky pre uvalenie väzby, alebo či bude prepustený na slobodu. Podľa Muslimovho právnika sudca akceptoval sľub jeho mandanta, že sa bude na základe predvolania zúčastňovať na súdnych pojednávaniach a bude sa zdržiavať len v štátoch EÚ.

Začiatkom februára Turecko zaradilo Muslima na svoj zoznam najhľadanejších osôb a za jeho dolapenie vypísalo odmenu štyri milióny tureckých lír (takmer 859.000 eur). PYD je poprednou kurdskou politickou silou na severe Sýrie. Sálih Muslim si v nej zachováva veľký vplyv, aj keď vlani zo svojej funkcie v strane odstúpil.

Ankara považuje PYD za odnož zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorá vedie v juhovýchodnom Turecku už viac ako 30 rokov ozbrojený boj za autonómny Kurdistan. Za teroristickú organizáciu považujú PKK okrem Turecka aj EÚ a USA.

Viac o téme: ZadržanieNemeckoTureckoSálih MuslimKurdský vodca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu