Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rakúsko vyhostilo prvého moslimského imáma: Na činnosť dostával peniaze zo zahraničia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

VIEDEŇ - Rakúsko musel opustiť prvý imám na základe tri roky platného zákona, ktorý okrem iného zakazuje financovanie mešít a moslimských spolkov zo zahraničia. Yakup A. z dolnorakúskej obce Sankt Veit an der Gölsen odcestoval do Turecka v stredu, informoval denník Kurier.

Yakup A. pôsobiaci v mešite v Sankt Veit južne od Sankt Pöltene bol podľa denníka financovaný zo zahraničia. Server haberjournal.at, publikujúci v turečtine, informoval, že imámovi nebolo predĺžené vízum, pretože v Rakúsku pôsobil z poverenia tureckého úradu pre náboženské záležitosti. Predminulý týždeň bol vyzvaný na opustenie Rakúska.

Pre Turecko-islamskú únii pre kultúrnu a sociálnu spoluprácu v Rakúsku (ATIB), ktorá je najväčším združením mešít v alpskej republike, predstavuje nový zákon o islame problém, podotkol Kurier. Zákon totiž postihuje 65 moslimských duchovných. ATIB kvôli norme podal žalobu na rakúsky ústavný súd.

Zákon z roku 2015 priniesol rakúskym moslimom nové práva i povinnosti. Zavádza napríklad vysokoškolské teologické štúdium islamu, moslimovia vďaka nemu majú právo na duchovnú starostlivosť v armáde, vo väzniciach alebo v nemocniciach.

Islamské náboženské spolky však tiež majú povinnosť zbaviť funkcií svoje hodnostára, ak sú odsúdení k aspoň ročnému väzenia. Svoju funkciu nesmie vykonávať ani v prípade, že "trvalo ohrozuje verejnú bezpečnosť, poriadok, zdravie a morálku či práva a slobody druhých".

Podľa odhadov rakúskeho ministerstva vnútra žije v Rakúsku, ktoré má zhruba 8,7 milióna obyvateľov, približne 700.000 moslimov. V krajine je viac ako 400 moslimských modlitební a mešít.

Viac o téme: IslamRakúskoImám
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu