Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čistky v Turecku pokračujú: Zatkli ďalších 66 ľudí, vrátane armádnych pilotov

Fethullah Gülen
Fethullah Gülen (Zdroj: SITA/AP Photo/Chris Post, File)

ISTANBUL - Turecká polícia podnikla vo štvrtok sériu razií zameraných na zadržanie 66 osôb vrátane niekoľkých stíhacích pilotov podozrivých z prepojenia s hnutím moslimského duchovného Fethullaha Gülena žijúceho v exile v USA. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na turecké médiá.

Zásahy na zhruba 40 miestach v okolí mesta Eskišehir na severozápade Turecka boli zamerané na dolapenie vojakov a tzv. "tajných imámov", ktorí údajne v rámci armády pomáhali Gülenovým stúpencom. Polícia pri raziách zadržala dovedna 50 ľudí vrátane bývalých vojakov pochádzajúcich z dovedna 11 tureckých provincií, uviedla s odvolaním sa nemenovaný zdroj z prostredia tureckej justície agentúra Anadolu. 

K zásahom podľa tohto zdroja došlo po tom, ako úrad prokuratúry v Eskišehire vydal vo štvrtok ráno zatykače na 66 osôb podozrivých z členstva v tzv. Fethullahovej teroristickej organizácii (FETÖ). Gülena a jeho stúpencov označuje Ankara za strojcu vlaňajšieho neúspešného pokusu o vojenský puč v Turecku. Samotný duchovný obvinenia popiera. 

Po potlačenom prevrate z 15. júla 2016 začali turecké orgány rozsiahle čistky proti údajným sympatizantom Gülenovho hnutia. Zo štátnych inštitúcií tak prepustili viac ako 150.000 ľudí. Pre podozrenie z napojenia na teroristické skupiny zatkli v krajine vyše 50.000 ľudí. K zatýkaniu Gülenových sympatizantov dochádza prakticky denne. Len v stredu prokuratúra v Istanbule vydala zatykače na ďalších 360 ľudí, medzi ktorými je 333 bývalých príslušníkov armády.

Viac o téme: PučTureckoFethullah Gülen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu