Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mali život pred sebou: FOTO 17 obetí, ktoré vrah z Floridy chladnokrvne zastrelil

Fotografie obetí. Zobraziť galériu (19)
Fotografie obetí. (Zdroj: Twitter, Instagram, Facebook)

MIAMI - Americká polícia zverejnila podrobný opis stredajšieho masakru, pri ktorom devätnásťročný Nikolas Cruz zastrelil 17 ľudí pri útoku na strednú školu v Parklande na Floride. Vyplýva z neho, že Cruz mal masovú vraždu dobre naplánovanú a postupoval chladnokrvne. Na internete sa už objavili aj fotografie všetkých obetí. Väčšinou išlo o študentov, ktorí mali celý život pred sebou.

Desivé FOTO Nikolasa (19), ktorý vraždil na Floride: Čudný mladík vlastnil arzenál zbraní

Jaime Guttenbergová (14) bola opísaná príbuznými ako milé a sladké dievča. Do školy chodila so svojím bratom, ktorý masaker prežil.
Zobraziť galériu (19)
Jaime Guttenbergová (14) bola opísaná príbuznými ako milé a sladké dievča. Do školy chodila so svojím bratom, ktorý masaker prežil.  (Zdroj: Twitter, Facebook, Instagram)

Ku škole sa popoludní pred koncom vyučovania nechal doviezť vozidlom firmy Uber. Cruz mal pri sebe čierne vrece a vošiel do budovy číslo 12 rozsiahleho školského komplexu strednej školy Marjory Stonemanovej Douglasovej. Bol bývalým žiakom tejto školy a jeden zamestnanec ho okamžite spoznal. Upozornil na Cruza svojho kolegu vysielačkou, ale takmer v tej chvíli sa ozvali výstrely.

Nicholas Dworet bol nadaný plavec. Trúchli za ním aj jeho priateľka zo strednej školy. Priatelia uviedli, že bol talentovaný športovec, ale aj dobrý chlap, ktorý im bude veľmi chýbať.
Zobraziť galériu (19)
Nicholas Dworet bol nadaný plavec. Trúchli za ním aj jeho priateľka zo strednej školy. Priatelia uviedli, že bol talentovaný športovec, ale aj dobrý chlap, ktorý im bude veľmi chýbať.  (Zdroj: Twitter, Facebook, Instagram)

Po Martinovi Duqueovi (14) pátrala jeho rodina niekoľko hodín a prosila ho, aby sa im ozval na sociálnej sieti. Vo štvrtok jeho starší brat Miguel potvrdil jeho smrť. Martin bol prvák na strednej.
Zobraziť galériu (19)
Po Martinovi Duqueovi (14) pátrala jeho rodina niekoľko hodín a prosila ho, aby sa im ozval na sociálnej sieti. Vo štvrtok jeho starší brat Miguel potvrdil jeho smrť. Martin bol prvák na strednej.  (Zdroj: Twitter, Facebook, Instagram)

Cruz postupoval veľmi "cieľavedome". Vošiel dnu a na schodisku vytiahol z vreca zbraň, podľa policajných správ poloautomat AR-15. Strieľal do štyroch miestností na prvom poschodí, vybehol po schodoch a na druhom poschodí zastrelil jednu osobu. Pokračoval do tretieho poschodia, tam odhodil zbraň aj batoh a zamiešal sa medzi utekajúcich študentov prepadnutých panike.

Meadow Pollacková (18) sa pripravovala na skúšky na univerzitu. Jej otec v stredu v škole ukazoval jej fotografiu a márne dúfal, že sa nájde živá.
Zobraziť galériu (19)
Meadow Pollacková (18) sa pripravovala na skúšky na univerzitu. Jej otec v stredu v škole ukazoval jej fotografiu a márne dúfal, že sa nájde živá.  (Zdroj: Twitter, Facebook, Instagram)

Cara Loughranová. Aj jej rodičia márne dúfali, že ich dcéra je stále nažive. Jej smrť potvrdil vo štvrtok sused.
Zobraziť galériu (19)
Cara Loughranová. Aj jej rodičia márne dúfali, že ich dcéra je stále nažive. Jej smrť potvrdil vo štvrtok sused.  (Zdroj: Twitter, Facebook, Instagram)

Polícia sa domnieva, že Cruz chcel z tretieho poschodia strieľať študentov vybiehajúcich z budovy, ale nepodarilo sa mu rozbiť okno. Okná sa však dali ľahko otvoriť. Od chvíle, kedy Cruz do budovy vstúpil, do chvíle, kedy ju opustil, uplynulo šesť minút. Za tento čas pozabíjal 17 osôb.

Alyssa Alhadeffová. Jej matka o nej hovorila ako o talentovanej futbalistke a tvorivej mysli. Poslala som ju do školy a ona bola zastrelená a zabitá, zúfa si matka.
Zobraziť galériu (19)
Alyssa Alhadeffová. Jej matka o nej hovorila ako o talentovanej futbalistke a tvorivej mysli. Poslala som ju do školy a ona bola zastrelená a zabitá, zúfa si matka.  (Zdroj: Twitter, Facebook, Instagram)

Luke Hoyer (15). Jeho rodičia sa o streľbe na škole dozvedeli z televízie. Podľa nich to bol dobrý chlapec, ktorý sa nikdy nezaplietol do žiadnych problémov.
Zobraziť galériu (19)
Luke Hoyer (15). Jeho rodičia sa o streľbe na škole dozvedeli z televízie. Podľa nich to bol dobrý chlapec, ktorý sa nikdy nezaplietol do žiadnych problémov.  (Zdroj: Twitter, Facebook, Instagram)

Po paľbe zamieril do obchodu Walmart, kde si kúpil nápoj, navštívil tiež reštauráciu Subway a vydal sa do McDonalds. Po 40 minútach od chvíle, kedy odišiel zo školy, ho uvidel policajt na ulici a zadržal ho. Cruz sa nebránil.

Joaquin Oliver (17) bol venezuelský prisťahovalec, ktorý prišiel so svojou rodinou do USA, aby tu našli lepšiu budúcnosť.
Zobraziť galériu (19)
Joaquin Oliver (17) bol venezuelský prisťahovalec, ktorý prišiel so svojou rodinou do USA, aby tu našli lepšiu budúcnosť.  (Zdroj: Twitter, Facebook, Instagram)

Gina Montaltová (15). Jej priatelia ju opísali slovami svetlo a radosť. Vždy chcela pomáhať iným.
Zobraziť galériu (19)
Gina Montaltová (15). Jej priatelia ju opísali slovami svetlo a radosť. Vždy chcela pomáhať iným.  (Zdroj: Twitter, Facebook, Instagram)

Policajná správa o čine je síce podrobná, ale ako upozornila floridský tlač, nevysvetľuje motív. Jediné vodidlo, ktoré sa zatiaľ ponúka, je fakt, že škola pred rokom Cruza vylúčila.

Alain Pettyová (14). Jej smrť potvrdila mormonská cirkev, ktorej bola členkou.
Zobraziť galériu (19)
Alain Pettyová (14). Jej smrť potvrdila mormonská cirkev, ktorej bola členkou.  (Zdroj: Twitter, Facebook, Instagram)

Carmen Schentrupová (16) bola považovaná za nadanú študentku. Dostala sa do školského programu pre študentov s nadpriemerným skóre v kvalifikačnom teste.
Zobraziť galériu (19)
Carmen Schentrupová (16) bola považovaná za nadanú študentku. Dostala sa do školského programu pre študentov s nadpriemerným skóre v kvalifikačnom teste.  (Zdroj: Twitter, Facebook, Instagram)

Cruz sa k činu pred súdom priznal a bol obvinený zo sedemnásťnásobnej úkladnej vraždy. Vo väzení sa sleduje, či nemá samovražedné úmysly. Denník Miami Herald napísal, že práve na jeho duševnom stave zrejme bude chcieť stavať obhajoba. "Je hlboko rozrušený," povedal zástupca verejného obhajcu Gordon Weekes, ktorého kancelária Cruza zastupuje.

Peter Wang (15) podľa jej zo svedkýň držal dvere ostatným študentom, aby mohli čo najrýchlejšie utiecť.
Zobraziť galériu (19)
Peter Wang (15) podľa jej zo svedkýň držal dvere ostatným študentom, aby mohli čo najrýchlejšie utiecť.  (Zdroj: Twitter, Facebook, Instagram)

Alexovi Schachterovi (14) zomrela matka, keď bol ešte dieťa. Na strednú školu chodil so svojím bratom. Podľa jeho otca Maxa to bol zlatý chlapec, ktorý vždy chcel potešiť svojich rodičov.
Zobraziť galériu (19)
Alexovi Schachterovi (14) zomrela matka, keď bol ešte dieťa. Na strednú školu chodil so svojím bratom. Podľa jeho otca Maxa to bol zlatý chlapec, ktorý vždy chcel potešiť svojich rodičov.  (Zdroj: Twitter, Facebook, Instagram)

S tým súhlasia ľudia zo susedstva Cruzovho bydliska. Podľa nich išlo o problematické dieťa, ktoré sa občas prejavovalo agresívne. Hádzal vajcia na autá susedov, posedával sám, pretože ostatné deti sa ho stránili. Trápil zvieratá a vzduchovou pištoľou strieľal po hlodavcoch a sliepkach. "Mal hrozne chladný pohľad, ale nevedela som, že je to s ním tak zlé," oznámila jedna susedka.

Helena Ramseyová (17) sa chystala ísť na budúci rok na vysokú školu.
Zobraziť galériu (19)
Helena Ramseyová (17) sa chystala ísť na budúci rok na vysokú školu.  (Zdroj: Twitter, Facebook, Instagram)

O Cruzovom duševnom stave sa zatiaľ len špekuluje, hovorí sa o depresii a tiež o autizme. Svedkovia sa zhodujú, že bol emočne veľmi nestály. Cruz bol hneď po narodení daný do adopcie starším manželom, obaja už zomreli.

Učiteľ geografie Scott Beigel (35) zahynul, keď pomáhal utiecť študentom pred útočníkom.
Zobraziť galériu (19)
Učiteľ geografie Scott Beigel (35) zahynul, keď pomáhal utiecť študentom pred útočníkom.  (Zdroj: Twitter, Facebook, Instagram)

Rovnako dopadol aj športový riaditeľ Chris Hixon (49).
Zobraziť galériu (19)
Rovnako dopadol aj športový riaditeľ Chris Hixon (49).  (Zdroj: Twitter, Facebook, Instagram)

Cruz členom extrémistickej organizácie

Vodca belošských extrémistov na Floride potvrdil, že Nikols Cruz je členom jeho skupiny a že sa zúčastnil aj ich ozbrojeného výcviku. Informovala o tom dnes agentúra AP. Vodca skupiny Jordan Jereb povedal, že jeho organizácia by si priala, aby sa Florida stala rýdzo belošským štátom. Verejne sa ale skôr realizuje formou náhodných akcií a vyhýba sa účasti na živote "v modernom svete".

Strelec Nikolas Cruz
Zobraziť galériu (19)
Strelec Nikolas Cruz  (Zdroj: SITA/Broward County Jail via AP)

Jereb povedal, že Cruza osobne nepoznal. Podozrivý vraj konal z vlastného popudu a za svoj čin je aj sám zodpovedný. Jereb dodal, že Cruz mal problémy s jednou dievčinou, a vyjadril názor, že výber termínu útoku - na svätého Valentína - nebol nijako náhodný.

Takéto fotografie zverejňoval Nikolas Cruz na Instagrame.
Zobraziť galériu (19)
Takéto fotografie zverejňoval Nikolas Cruz na Instagrame.  (Zdroj: Twitter, Facebook, Instagram)

Viac o téme: StreľbaStredná školaFloridaNikolas CruzMarjory Stoneman Douglas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu