Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Sankcie OSN spôsobujú v Severnej Kórei vážne problémy: Embargo by znamenalo vojnu

Donald Trump a Kim Jong Un na obrazovke v Soule
Donald Trump a Kim Jong Un na obrazovke v Soule (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon, File)

MOSKVA - Severná Kórea za posledný rok zaznamenala výrazný pokrok vo svojom raketovom programe. V rozhovore pre agentúru RIA Novosti to uviedol ruský veľvyslanec v KĽDR Alexandr Macegora, podľa ktorého Rusko situáciu v KĽDR veľmi dôkladne sleduje a má preto predstavu o úrovni techniky a technológií vojensko-priemyselného komplexu KĽDR.

Dodal, že kým prvé modely severokórejských rakiet sa podobali na produkciu iných štátov, posledné modely, ktoré KĽDR predviedla na vojenských prehliadkach, sú zrejme vlastnej výroby. Macegora v rozhovore uviedol, že KĽDR Moskvu neupozorňuje vopred na svoje plány s testovaním rakiet a jadrovými skúškami. "Ale po nich zakaždým zdôrazňujú, že všetky skúšky boli vykonané tak, aby nespôsobili škody susedným štátom". "My to chápeme tak, že majú na mysli v prvom rade Rusko," spresnil veľvyslanec.

Macegora sa vyjadril aj k správam o možnom zastavení dodávok ropy a ropných produktov do KĽDR. Upozornil, že to bude znamenať úplnú blokádu KĽDR, ktorú Pchjongjang "bude vnímať ako vyhlásenie vojny so všetkými z toho vyplývajúcimi dôsledkami".

V súlade s kvótami stanovenými rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN sa do KĽDR môže ročne dodať ropovodom z Číny okolo 540.000 ton surovej ropy a niečo vyše 60.000 ton ropných produktov z Ruska, Čína a ďalších krajín. Macegora upozornil, že v KĽDR je veľký nedostatok benzínu a dieselových pohonných hmôt. Podľa neho tento stav spôsobuje v krajine veľké problémy, medziiným aj v humanitárnej oblasti.

Viac o téme: Severná KóreaKĽDRAlexandr Macegora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu